door

Oproep tot boycot ontgroening

26/08/2013

Steeds meer protesten laaien op tegen de aankomende studentenverenigingontgroening in Eindhoven. Waar eerder al twijfels waren over de slechte mensenrechtensituatie, wordt de roep om een boycot alsmaar groter na een recente statuutswijziging van het Compositum die feuten-propaganda (verheerlijking van het feut-zijn in welke bewoording of uiting dan ook) verbiedt, op straffe van opsluiting.

Enkele aspirant-leden willen na de statuutswijziging niet komen opdraven. Zo wil aankomend Bouwkunde-student Reindert Olde Regent graag kunnen verkondigen dat hij een sjaars is tijdens het deelnemen aan de ontgroening: “Zes uur lang ondersteboven hangen en verenigingsliederen repeteren is onderdeel van de sport, maar ik wil dan wel kunnen verkondigen dat ik mijn P in één jaar wil halen. Ik wil dat mijn veiligheid gegarandeerd is.” Ook TBK-feut Egbert-Jan ‘kraagje’ Corsendonck draagt graag zijn identiteit uit: “Met je rug naar de bar staan is geen misdaad, daar kunnen ze me niet voor opsluiten!”

De Britse komiek Stephen Fry bemoeit zich ook met de kwestie en stuurde een open brief aan de Landelijke Studentenvakbond LSVb en alle Nederlandse, liefhebbende ouders. In de brief roept Fry op om de Eindhovense ontgroening te boycotten en een andere locatie te kiezen wegens “het ontbreken van menselijke grondrechten in Eindhoven.” Fry stelt voor om de ontgroening te verplaatsen naar steden met ervaren Composita, zoals Lillehammer of Vancouver, die beiden al eens een grootscheepse ontgroening organiseerden.

In een korte reactie geeft het LSVB aan dat ze de zorgen van Fry niet delen: “We hebben contact met het Eindhovense Compositum en ze hebben ons verzekerd dat de veiligheid van de feuten, novieten en nullen gegarandeerd is. Bovendien willen wij niet de jarenlange training van de deelnemers teniet doen door een boycot uit te vaardigen.”

Dit artikel is persiflerend van aard en berust geenszins op de werkelijkheid.

Deel dit artikel