door

Ouderwets duur

26/02/2014

Afgelopen week sprong de Eindhovense Studenten Raad (of, zonder Engelse ziekte: Eindhovense Studentenraad) op de bres voor (armlastige) studenten die verplicht een clicker moeten aanschaffen. Deze clicker-onkosten, die bovenop het collegegeld komen, zouden namelijk tegen de wet zijn.

Nu heb ik sinds afgelopen week geen tijd gehad om de wet te lezen. Ik ga er dus gemakshalve vanuit dat ze wel ‘een zaak hebben’ en het ook daadwerkelijk verboden kan zijn. Needless to say: dit zijn niet de enige studiekosten die studenten kunnen ‘afboeken’: de studieboeken aan het begin van het kwartiel hebben al aan menig spaarvarken het leven gekost.

Afstudeerstudent zijnde, ben ik relatief veilig voor zulke aankopen. Toch trok vanochtend de prijslijst bij de lokale boekenboer -studievereniging Intermate- mijn aandacht. Ik kreeg spontaan last van oprispend boekenzuur: een exorbitant geprijsd boek t.w.v. €134,75, genaamd ‘Signal Processing First’, prijkte onderaan de lijst. Ja, hopelijk is er geen ‘second’.

Het desbetreffende boek heeft vier katten op de voorkant staan die mogelijk een Fourier- of Laplace-transformatie hebben ondergaan. Het boek is slechts rond de 400 pagina’s dun, wat dus betekent dat je er niet eens iemand uit pure frustratie mee kunt doodslaan, zoals bij plofkip-kiloknaller Calculus (€70) wél het geval is.

Goed, ik heb vernomen van een student die het betreffende vak volgt dat de docent ook beseft dat het duur is en het slechts voor sommige studenten schijnbaar een noodzakelijk kwaad is. Ik wil derhalve ook niet het vak, docent of boek in een kwaad daglicht stellen, maar vooral aangeven dat ik maar moeilijk kan verteren dat een studieboek -zelfs met korting- €134 kost! Met wie denken die uitgevers dat ze te maken hebben? Extra wrang is dat ik in 2008/2009 bij Werktuigbouwkunde het vak ‘Signaalanalyse’ volgde, dat gebruikmaakte van twee of drie dictaten die in totaal slechts voor circa €20 aangeschaft konden worden…

Studieboeken zullen waarschijnlijk niet onder de ‘clicker-wet’ vallen, maar meer awareness over deze studiekosten en die de kop in willen drukken kan geen kwaad. Docenten hebben mogelijk weinig invloed op een verstoorde boekenmarkt en een dictaat schrijven is tijdtechnisch niet altijd mogelijk, maar een boek van €134 is toch niet een educatieve must?

Als de prijs van een dictaat iets verhoogd wordt, kan een docent vast iemand vinden die wil meehelpen met schrijven. Verder kun je je afvragen of een overpriced studieboek nog altijd noodzakelijk is in dit MOOC-era? Ik noem maar wat voorbeelden, maar waar een clicker nog innovatief is, zijn studieboeken boven de -pak ‘m beet- €60-70 ouderwets duur. Weg ermee!

Deel dit artikel