door

Randstad, we moeten praten

19/10/2016

Hé, randstad, heb je even? We moeten praten. Ja joh, doe maar via Skype, ik weet dat jullie Eindhoven ‘enorm ver’ vinden. Verstop jezelf maar lekker binnen ‘De Ring’, hang maar lekker rond in één of andere quinoa-bar en winkel maar bij een MarQt met een fucking Q. En dan zou ons taaltje raar zijn.

Maar randstad, even tussen ons. Hier in Eindhoven en omstreken zijn we het een beetje zat. Al jaren houden we de Nederlandse economie draaiende en dragen we veel meer bij dan dat we er voor terugkrijgen. Al jaren komen wij aanzetten met vrachtwagens vol cadeautjes, maar als wij jarig zijn, hebben jullie andere plannen.

Ik ben echt geschrokken van jullie bijziendheid. Afgelopen week weigerde minister Schultz om ons, Brainport, als een ‘Mainport’ te erkennen, terwijl iets als een ict-infrastructuur in Amsterdam wel die eer toebedeeld was. Als wij laten zien dat ASML veel waardevoller is dan die Rotterdamse haven, beginnen jullie met weemoed over die groentekassen in het Westland te praten. Dat is toch niet eerlijk?

Nee, randstad, laat die jij-bak over Calimero-gedrag maar achterwege. Utrecht en Rotterdam ontvangen jaarlijks per persoon 140 euro staatssteun voor stedelijke voorzieningen, Amsterdam zelfs 195 euro. Binnenkort krijgt Eindhoven dan wel zo’n 27 euro per inwoner, maar al die jaren moesten we het doen met een schamele één euro drieënvijftig de neus. Daar konden we allemaal nauwelijks een netje knoflook van kopen bij de Albert Heijn. Dit zaakje stinkt en jullie weten het.

Randstad, als dit zo doorgaat gaan we bij je weg. Nee, we zijn geen Friesland die onafhankelijkheid willen. Ik heb het over de economische activiteit hier. Zonder erkenning en steun zouden ASML, NXP en andere grote jongens wel gek zijn om voor een appel en ei in Brainport te blijven. Voor de omgeving hoeven ze niet te blijven. Ik bedoel, zijn jullie al ooit in een Vinexwijk in Veldhoven geweest?

Juist daarom, randstad, is het belangrijk dat jullie over de brug komen. Jullie klagen dat het te druk is in de Kalverstraat, dus geef ze een reden om naar het zuiden te gaan. Al jaren zijn jullie het jongetje uit de Rolo-reclame dat het Eindhovense olifantje een snoepje voorhoudt, maar het niet wil geven. Het is echter een kwestie van tijd eer we ons gelijk komen halen en jullie met onze successlurf een tik verkopen.

Deel dit artikel