door

Universitair nieuws, hou op met me

06/09/2016

Zul je net zien. Is het heel de vakantie muisstil op de campus, vindt er op de eerste dag van het academische jaar een heuse eruptie van universitair nieuws plaats. Proefballonnetjes, knip- en plakonderzoekjes en ophef; er is ongetwijfeld veel gehighfived op de nieuwsredacties.

Zo werd de eeuwige numerus fixus-discussie opgerakeld (maar nu met 4TU), klaagde de Telegraaf dat de Nederlandse universiteiten censuur zouden plegen (maar wees ironisch genoeg op de bedreiging van afwijkende meningen) en verdienden vrouwen nog steeds minder dan mannen (maar de statistiek rammelde weer).

Toen het eenmaal tijd was om daadwerkelijk naar de Opening Academisch Jaar te gaan, blokkeerde één of andere SP-kerstman de weg naar het Auditorium om tegen de komst van Shell te demonsteren. Een kerstman, want volgens de socialisten lijkt de slogan ‘Dream. Dare. Do.’ op een kerstliedje. Topidee; volgende week ga ik verkleed als theezakje demonstreren tegen handelsverdrag TTIP, want TTIP lijkt op Thee-tip.

Voordat ik mezelf echter in een Pickwick-pak hijs, moet ik volgens studentenorganisatie ISO eerst mijn BasisKwalificatie Onderwijs (BKO) halen. Zij toverde maandag een staafdiagram tevoorschijn dat liet zien dat de helft van het onderwijzend TU/e-personeel geen BKO had. Voorts wees zij ons erop dat iedereen een BKO zou moeten hebben, want hoe garandeer je anders onderwijskwaliteit?

De ophef was geboren en leidde tot koppen als ‘Ruim de helft van leraren TU/e en UvT is niet gekwalificeerd’. Schande, natuurlijk. Toch wist het NRC ook te melden dat er eigenlijk geen relatie was tussen het halen van een BKO en studenttevredenheid, en konden er ook geen andere kwaliteitsmetingen worden genoemd. Wat het BKO vooral lijkt te zijn, is een eenvoudige manier om door de CV’s van aanstaande docenten te kunnen spitten bij sollicitaties.

En zo waren we weer terug bij af: een vulkaan aan nieuws, maar amper iets wijzer. Welkom terug allemaal, jullie hebben niets gemist deze vakantie.

Deel dit artikel