door

Zomaar een ideetje voor het stadscentrum

21/11/2016

Het is eenvoudig om de Eindhovense loftrompet te steken als je onlangs door de binnenstad bent gelopen. Afgelopen week zorgde GLOW ervoor dat aftandse bouwwerken werden bekeken als de Mona Lisa, terwijl amper een maand geleden de Dutch Design Week nog Hollanders en andere buitenlanders naar het Brabantse zuiden zoog als een oververhitte peuter aan een Calippo.

De Lichtstad is steeds vaker gastvrouw van zulke succesvolle, imago-boostende evenementen. Een pessimist zou zeggen dat ze verbloemen dat er in Eindhoven niet altijd evenveel te doen is. Zo’n licht erop schijnen is niet erg, maar om GLOW en consorten weg te zetten als saaiheidsymptoombestrijding is te eenvoudig. We geven niet zomaar spetterende feestjes in ons Eindhovense opknaphuisje, we maken het ook steeds een stukje leefbaarder.

Toch kan Eindhoven meer doen om pessimisten de mond te snoeren. Nog te vaak zijn onze successen one-night stands, terwijl er een langetermijnrelatie in zit. GLOW is juist een proeftuin van hoe het beter kan in het Eindhovense, een vrijbrief om een stukje stad eens een andere functie te geven. De TU/e geeft al het goede voorbeeld door GLOW-installatie AnTUenna, de verlichte schoorsteen bij Gemini, permanent te laten shinen

Laat ik meteen maar een suggestie doen om meer van GLOW permanent te maken. In welke camera kan ik kijken om me tot de gemeente Eindhoven te richten? Ja, camera 040, hallo lieve gemeente! Dat was wel lachen hè, dat GLOW. Weet u wat ik vooral leuk vond? Dat die lelijke parkeerplaats tussen de Keizersgracht en de Kleine Berg allemaal eet- en drinkkraampjes had. Het was plots een super-sfeervol plein, en vormde een mooie verbinding tussen de binnenstad en De Bergen.

Zeg, wat nou als we dat eens permanent maken? Dat we daar in december samen op een kerstmarkt met wat glühwein proosten? Lijkt me een beter plan dan het verven van gekleurde pijlen ter verbinding.

Maakt u zich overigens geen zorgen over verdwenen parkeerruimte. De TU/e heeft laatst wat bedacht om in parkeergarages het fijnstof af te vangen, dus dat lijkt me sowieso een beter alternatief. Goed plan, toch? Tijd om die proeftuin in te zaaien.

Alain Starke (live getypt in het vliegtuig - ik ben nu lid van de mile high column club) | promovendus bij Human-Technology Interaction

Deel dit artikel