door

CLMN | Imagoschade

06/03/2013

Ik heb nog nooit een Cursor-artikel zo snel viral zien gaan binnen onze faculteit als dinsdag het stukje over rector Hans van Duijn die zijn wijzende vinger op Wessel Prins van de universiteitsraad richtte.

In mijn ogen een rare actie. Waar het onderwerp van gesprek had kúnnen zijn dat de rector de zorgen van de UR deelde en voor actie ging zorgen op het gebied van tentamenniveau, hoera voor de rector, is het tegenovergestelde het geval en is de toon spottend: Wat denkt die Van Duijn wel niet? Prins mag toch zeggen wat hij wil? De rector creëert door zijn reprimande richting de UR een wij-zij-gevoel op hoog niveau: waar het CvB en de UR samen zouden moeten werken aan beter onderwijs, bestrijden de twee kampen elkaar nu en lijkt Van Duijn zich op een podium te plaatsen, ver verheven boven de kritische student.

Waar ik mij bij de uitspraken van de rector nog het meest aan stoor, is dat hij de opmerking weg lijkt te wuiven: volgens Van Duijn is de zorg van de UR gebaseerd op de mening van één student, daarmee voorbij gaand aan het feit dat de UR de vertegenwoordiging van álle studenten is. Daarvoor gaan zij jaarlijks in groten getale -de opkomstcijfers aan de TU/e zijn in Nederland het hoogste- naar de stembus, waarmee de studenten laten zien dat ze medezeggenschap belangrijk vinden.

Rector, wuif de mening van de UR niet weg, maar doe er daadwerkelijk iets mee. Kom in actie en laat de studentenvertegenwoordiging hier niet tegen een muur schreeuwen!

En overigens, over het natuurkundetentamen: ik heb persoonlijk niet één, tien of twintig, maar minimaal dertig studenten horen roepen hoe makkelijk ze hem "erin knalden", en ik heb hem zelf ook even gemaakt: na de middelbare school heb ik me geen seconde meer met natuurkunde beziggehouden, en ik had een ruime voldoende. Oeps. 

Deel dit artikel