door

CLMN | Ironie

27/11/2013

Het is erg bijzonder om te lezen hoe trots Jet Bussemaker is op het Nederlandse onderwijssysteem en de hoeveelheid buitenlandse studenten die we daarmee aantrekken. Culturele integratiestappen en loopbaanbemiddeling moeten er voor zorgen dat de internationale student na zijn studie hier blijft plakken, en niet nog naar een ander land gaat, of terugreist naar waar hij vandaan komt.

Daar zet Bussemaker an sich een goede stap mee: er zit veel potentie en talent in de internationale studenten die in Nederland verschijnen om een studie te doen, en het is heel goed om die mensen hier vast proberen te houden. We kunnen er als maatschappij veel aan hebben: vaak zijn het mensen die zelf heel graag succesvol willen zijn en daar initiatief toe durven nemen, anders neem je zo’n stap niet.

De reden dat het voor mij als krom aanvoelt, is dat je als Nederlandse student door diezelfde Jet Bussemaker de benen onder je lijf vandaan gezaagd krijgt. Mede doordat het onderwijs hier duur is in vergelijking met sommige buurlanden, neemt de trek van onze studenten naar het buitenland toe. De hoeveelheid Nederlanders aan universiteiten in België (ongeveer €1.200 minder collegegeld per jaar) is de afgelopen jaren zelfs exponentieel gestegen, en de hoeveelheid Nederlandse studenten in Schotland en Noorwegen (vrijwel gratis studeren) neemt ook toe. 

Waarom lijkt de Nederlandse minister van Onderwijs toch zo gebrand op het ontmoedigen van het daadwerkelijk volgen van dat onderwijs? Hoewel we terecht trots zijn op hoe goed de Nederlandse universiteiten zijn, moet je als student je aandacht maar op een bijbaan focussen in plaats van op je studie. Studievertraging oplopen doordat je extra vakken volgt of er zaken naast doet? Hoe durf je!

Het recente nieuws dat de OV-studentenpas er voorlopig nog in blijft, is voor studerend Nederland een enorme opluchting. De volgende stap: geintjes als ‘BSA in jaar twee’ ook tackelen, en zorgen dat je als student de komende jaren ook daadwerkelijk student kunt zijn.

Deel dit artikel