door

CLMN | MetaForum voor iedereen

03/10/2012

Het is grappig wat een nieuwe omgeving kan doen met de manier waarop je ergens mee omgaat: ikzelf heb na mijn introductieweek zelden nog een voet in de vroegere bibliotheken gezet. Ze waren er, dat wist iedereen wel, maar hoewel onze faculteitsbieb gewoon in het Hoofdgebouw aanwezig was, was er zelden iets in me wat er ook maar over peinsde hem te bezoeken.

De paar keren dat ik er was, zaten er zo'n vijf mensen verspreid over de vijfde en de zesde verdieping te werken: het was er uitgestorven, desolaat, een herinnering aan een voor-digitaal tijdperk. In de centrale bibliotheek in De Hal was het drukker, maar ook daar rees bij mij altijd de vraag of die grote ruimte wel zin had.

Hoe anders is dat nu in het MetaForum: de bibliotheek is ruimer dan ooit, en zit vol! Plek is er wel, maar in de piekuren moet je zoeken naar een lege gele stoel. Door alle tijd die ik er de afgelopen weken heb doorgebracht, heb ik er zelfs een bóék geleend. Fantastisch!

Waar we vroeger massaal vluchtten naar de eigen faculteiten voor een studieplek strijken we nu collectief neer in één gebouw. En is dat niet prachtig? Ik geniet oprecht van de sfeer die er nu weer hangt in de oude W-hal. Dat we met honderden mensen op een redelijk klein oppervlak zitten te studeren, maar zonder dat je last van elkaar hebt. Dat je er in alle rust kunt overleggen zonder dat het een chaos wordt. Dát is voor mij nog wel de grootste waarde van de nieuwe bibliotheek: dat hij niet alleen een fijne plek om te werken is, maar dat hij zijn doel als bruisend centrum van de campus meer dan waar weet te maken. Studentenaantallen stijgen drastisch, maar de TU blijft een gemeenschap waarin we probleemloos bij elkaar aanschuiven. Hoe waardevol is dat?

Deel dit artikel