door

CLMN | Uitstel

02/10/2013

Het recente nieuws over de verbouwing van het Hoofdgebouw -of liever gezegd, het mogelijk uitblijven daarvan- heeft iets van een klucht: het CvB komt niet met een datum, en ook niet met een datum waarop die bekendgemaakt wordt, maar met de aankondiging dat er eind dit jaar mogelijk een aankondiging komt van de datum waarop het aankondigen van de startdatum van de renovatie plaatsvindt. Wat? Echt.

Momenteel is HG een gigantisch karkas: hoewel de gevel van het grotendeels lege gebouw oorspronkelijk aansloot bij de andere TU-gebouwen, springt die er 57 jaar later uit als verouderd en viezig. Naast het glanzende Vertigo, MetaForum, Helix en straks ook Flux is het gebouw een grijsbruin brokstuk in het centrum van de Groene Loper. Daarbij mist qua interieur ook aansluiting bij de TU van nu: de faculteit ID zit in een serie ruimtes die van ellende uit elkaar vallen, en waar W&I vorig jaar mocht vertrekken is er voor hen nog geen redding in zicht.

Hoe kan het dat er nu opeens een financieringsprobleem ontstaat? Wat Peels “doorschuiven in tijd” noemt, komt neer op het uitstellen van het project, dat ook een heleboel indirecte effecten heeft op de universiteit en de campus. Immers, hoe eerder in het nieuwe HG plaats is voor IE&IS, hoe eerder we verder kunnen gaan. Het afstoten van het Paviljoen wordt op deze manier wéér op de lange baan geschoven, zoals al 52 jaar gebeurt, en ook dat gebouw biedt geen studieomgeving zoals je die anno 2013 verwacht.

Binnen het Campus 2020-project zijn er de afgelopen jaren prachtige gebouwen verrezen op het TU-terrein, en is de leefbaarheid van de groenere campus enorm verbeterd. Het Hoofdgebouw is geen puntje op de i: door z’n centrale ligging is het een van de grootste stappen die nog gemaakt moeten worden voordat het grote project echt eens af is, en daarmee ook een belangrijke factor die van Campus 2020 zomaar Campus 2025 of 2030 kan maken. En dat benadeelt de hele universiteit.

Deel dit artikel