door

Terug op de campus

09/09/2020

Ruim 22 jaar geleden, in 1998, kwam ik als student naar de TU/e-campus. De afgelopen maanden is de langste periode sindsdien dat ik niet dagelijks op die campus te vinden ben geweest. En ik moet zeggen, dat beviel me niets. Maar gelukkig is de campus sinds vorige week weer open.

Met beleid mogen we weer terugkomen naar MetaForum en afgelopen week had ik dan ook de eerste fysieke afspraak met een promovendus in maanden. Met een echt whiteboard in plaats van het virtuele alternatief - wél ieder met eigen stiften.

Voor onderwijs is het nog te vroeg om dat fysiek te doen, dus dat gaat nog online. Ik geef een eerstejaars mastervak voor zo’n driehonderd studenten. Dat zou ik het liefst in een zaal doen, maar nu doen we dat met MS Teams en ik moet zeggen: Het werkt! Zelfs met een kleine driehonderd studenten in een meeting geeft Teams geen krimp.

Hoewel het lastig is om zittend tegen een camera te praten in plaats van staand tegen een zaal, bevallen vooral de interactiemogelijkheden die de chat biedt me best goed. Studenten zijn heel gedisciplineerd in het stellen van vragen via de chat, maar ook in het beantwoorden van elkaars vragen. Vooral dat laatste is prettig, want dat gebeurt in een collegezaal niet. Daarnaast heb je een log van de vragen en kun je die na afloop van het college samenvatten op Canvas.

Naast MS Teams maken we gebruik van allerlei andere online systemen om studenten te ondersteunen bij het studeren. Dit is even wennen, zowel voor ons als voor de studenten, maar ook daar lijkt alles vrij goed te lopen. Studenten helpen elkaar (en daarmee ons) om succesvol om te gaan met deze situatie.

De grote uitdaging voor volgend jaar is dan natuurlijk hoe we de positieve elementen vast kunnen houden en tegelijkertijd weer voor die collegezaal kunnen staan, met een krijtje in de hand in plaats van een digitaal krijtje op een digitaal krijtbord. Want hoe ik het ook wend of keer, ik mis die zaal.

Deel dit artikel