door

Stilzitten

28/06/2017

Tentamens: wat ben ik blij dat ik daar vanaf ben! Eigenlijk is het ook maar iets raars, toch? Eerst acht weken lang alle rijtjes, trucjes, regeltjes en uitzonderingen op die regeltjes in je kop stampen om ze er vervolgens in drie uur weer uit te poepen en ze daarna meteen weer te vergeten voor de rest van je leven. Waarom houden we dan toch zo stug vast aan deze ouderwetse vorm van kennistoetsing?

Natuurlijk weet ik dat het allemaal iets genuanceerder en complexer ligt dan dat ik hierboven beschrijf, tentamens zijn ook best nuttig. Mijn negatieve associatie met tentamens komt vooral doordat ik altijd veel moeite had mijn concentratie drie uur lang vast te houden. DRIE (!) uur lang stilzitten in opperste concentratie, dat is toch niet normaal? En, dat blijkt het inderdaad niet precies te zijn.

Zo las ik onlangs een artikel in The Washington Post over Fidget Spinners, en dan vooral de bijdrage daarvan aan de concentratie van mensen. Iedereen bereikt zijn momentum op een andere manier; sommigen door stil te zitten, anderen door brain breaks te houden.

Dit verschil in totstandkoming van concentratie wordt extreem duidelijk gerelateerd aan ADHD. Mensen met deze ‘concentratiestoornis’ bereiken hun opperste staat van concentratie nu eenmaal niet door stil te zitten, maar juist door te bewegen! Waarom wordt er dan tijdens een tentamen wel van iedereen verwacht de concentratie vast te houden door stil te blijven zitten, terwijl veel mensen gebaat zouden zijn bij beweging?

Hoewel dit een vrij eenzijdig perspectief is, zet het toch aan tot nadenken. De stof die we voor een tentamen moeten leren, wordt continu geüpdatet met nieuwe inzichten en onderzoek, en wordt toegepast op recente thematiek. Waarom is dan het instrument waarmee we deze kennis toetsen zo ontzettend verouderd? Hoe moeilijk implementatie vanwege praktische redenen ook zal zijn, een upgrade zou fijn zijn. Tot die tijd, nog even stil blijven zitten.

Deel dit artikel