door

Derde lid

14/03/2019

Derde lid van het College van Bestuur. Je bent niet het boegbeeld, dat is de voorzitter. Niet degene die slimme dingen zegt over onderzoek en onderwijs, dat doet de rector. Wat dan wel? In mijn optiek ben je een soort duvelstoejager belast met een fors takenpakket. Chef kikkers in de kruiwagen houden. Jo van Ham was het ruim tien jaar aan de TU/e en over een week neemt hij officieel afscheid.

Oké, ergens in de tien jaar dat Jo van Ham de functie bekleedde, werd de omschrijving ‘derde lid’ vervangen door de titel ‘vicevoorzitter’. Wellicht had dat ermee te maken dat in het buitenland de term ‘third member’ de mensen wat lacherig maakte. Of het verder enig effect heeft gehad heeft op het takenpakket van Jo, weet ik niet. Waarschijnlijk is het gegroeid. Dat is overigens ook iets dat opvalt; mensen hebben het slechts zelden over de heer Van Ham, iedereen schakelt al snel over naar het vertrouwd klinkende Jo. Doet je direct denken aan een lievelingsoom, die altijd iets leuks meeneemt. Ook studenten die met hem te maken hadden, zullen zich kunnen vinden in deze typering. 

Zijn takenpakket was breed en het waren stuk voor stuk onderwerpen waar - vaak ook zeer noodgedwongen - flinke stappen in gezet moesten worden. Huisvesting: in tien jaar tijd is de campus van voor tot achter opgeschud. Poen: bouwen is prima, maar het moet wel binnen scherp omlijnde financiële kaders gebeuren. ICT: leuk dat we in het verleden veel zelf hadden ontwikkeld, maar toen systemen aan elkaar geknoopt moesten worden, vielen er gaten en ontstonden problemen. Groei: breng elk jaar al die nieuwe kuikens maar eens goed onder de pannen, zonder nieuwe hokken bij te bouwen.

Aan wat voor een bestuurder heeft een universiteit dan behoefte? Iemand die met de vuist op tafel slaat en de hele dag brult dat targets gehaald moeten worden, een soort Chief Whip, die vooral vrees oproept? In een organisatie als de TU/e had dat volkomen averechts uitgepakt en Jo heeft dat direct aangevoeld. Zijn verleden bij het ministerie van OCW zal daarbij best nuttig zijn geweest.

Wellicht gingen alle veranderingen sommigen de afgelopen tien jaar niet snel genoeg, of ontbrak er vaak nog het een en ander, maar op sommige terreinen moest men ook van ver komen. Jo heeft het in het afgelopen decennium al pratend, al masserend, al stuurgroepend en smart aangepakt en op die manier veel bereikt. Dat hij daarmee een mooi afscheid verdiend heeft, kan niemand ontkennen. Dus wie er donderdag 21 maart zo vanaf drie uur nog een gaatje in de agenda heeft....

Deel dit artikel