door

CLMN | Privacy

29/10/2013

Als (westerse) mens hebben we het prima voor elkaar. Anderhalve eeuw hebben vele wetenschappers en mensenrechtenactivisten flink werk verzet en nu genieten we van een goede portie welzijn. Soms vraag ik me af of we niet te slordig omgaan met deze schat. Alles wat opgebouwd is, kan namelijk ook weer afbrokkelen - dat heeft de economische crisis wel laten zien.

De gevolgen van de crisis zijn nog te overzien, maar het gaat de komende tijd niet lukken om weer bij het oude te komen. Zal het net zo verlopen met onze privacy? Het spanningsveld tussen privacy en veiligheid neemt toe en steeds meer schandalen komen aan het licht. Aan de andere kant strooien we steeds meer met informatie over onszelf, gemakkelijk op te rapen voor wie enigszins interesse heeft.

Hoe belangrijk is privacy eigenlijk? Anoniem door het leven gaan lijkt inmiddels een ondoenlijke opgave en voor de meeste mensen ook een ongewenste opgave. Tegenwoordig draait het om expressionisme en individualisme en voor uiting hiervan leent de moderne media zich geweldig. Soms vraag ik me alleen af of we daarmee juist verder vooruitgaan of stiekem aan het afbrokkelen zijn.

Wat precies het belang is van privacy en in hoeverre we het moeten koesteren, vind ik moeilijk te bevatten. Maar het idee dat iemand bijna alles van mij te weten kan komen, geeft me af en toe de kriebels.

Deel dit artikel