door

CLMN | Het is aan ons

03/02/2017

“It was a bright cold day in April, and the clocks were striking thirteen”. Op de avond van 10 januari 2017 moest en zou ik mijn volgende bladmuziekboek bestellen bij onze bolle webwinkel. De prijs viel net onder de twintig euro. Zoals het een zichzelf respecterende Nederlander betaamt, heb ik toen een extraatje toegevoegd. De keus viel op een paperback met eerder genoemde openingszin.

George Orwell is altijd een persoonlijke favoriet geweest. Ondanks die overtuiging heb ik het nooit kunnen opbrengen zijn meesterwerk eens te herlezen. Het duurde een paar jaar voor ik de gruwelijkheid van het verhaal voldoende vergeten was. Zodoende leek deze onverminderd actuele klassieker me een zeer geschikte aanvulling op mijn collectie. Vandaag, een dikke drie weken later, is 1984 uitverkocht op Amazon.

Ik zou een tirade kunnen houden over de stommiteit van de Amerikaanse burgers, over hoe die domme mensen met open ogen in de val zijn gelopen. Ik zou kunnen zeggen dat mensen zichzelf eens wat beter moeten informeren, zodat ze wisten hoe gevaarlijk egotrippers in machtsposities zijn. Dan zouden die boze burgers hun woede misschien even op mij richten, om vervolgens de hele hoogopgeleide klasse te verfoeien om hun zelfgenoegzaamheid en elitaire houding.

De ongemakkelijke waarheid is dat wij deze boze burgers zelf gecreëerd hebben. Wij, de hoogstopgeleiden, genieten gemiddeld negentien gezonde levensjaren meer dan de laagstopgeleiden.[1] Wij hebben de intelligentie, de juiste informatie en natuurlijk het geld. Wij hebben de macht. En ja, met grootse macht komt grootse verantwoordelijkheid. Jarenlange verwaarlozing heeft wrange vruchten afgeworpen. Het is dan ook aan ons om het tij te keren.

Wij hebben het vermogen om onszelf in te leven in de minderbedeelden, hun problemen serieus te nemen en met oplossingen te komen. Oplossingen waar niet wij, maar zij beter van worden. Het is aan ons allen, dus ook aan jou, beste lezer. Dan kunnen we, heel misschien, 15 maart nog redden.


[1] www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2015/50/hogeropgeleiden-leven-langer-in-goede-gezondheid

Deel dit artikel via je socials