door

CLMN | Koude douche

08/09/2014

De afgelopen weken zijn er talloze filmpjes verschenen van individuen of groepen die ijskoud water over hun hoofd heen (laten) gooien. U zult inmiddels ook wel weten dat hiermee aandacht gevraagd wordt voor de spierziekte ALS. De actie heeft in Nederland meer dan 1.000.000 euro extra opgebracht voor Stichting ALS. Zelf ben ik inmiddels één keer toeschouwer en één keer filmer geweest bij zo’n Ice Bucket Challenge. Hieronder kunt u lezen waarom ik niet doneer aan Stichting ALS.

Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is een ernstige aandoening van het zenuwstelsel waaraan in Nederland ongeveer 1.500 mensen lijden. Dit is, naar boven afgerond, 0,01% van de Nederlandse bevolking. Jaarlijks overlijden er 500 patiënten, 0,003% van de bevolking. De vragen die ik mezelf dan automatisch stel zijn; is dit echt een groot probleem? Moet ik mijn beperkte studentenbudget investeren in dit specifieke goede doel? Immers, wereldwijd hebben nog steeds 780 miljoen mensen geen toegang tot schoon drinkwater (10,8 %). Daarvoor is de afgelopen maanden geen miljoen euro opgebracht.

Waarom doneren we allemaal aan Stichting ALS? Ten eerste is het simpelweg hilarisch als iemand vrijwillig een emmer ijskoud water over zich heen gooit. Meedoen is redelijk ongevaarlijk en daagt uit tot creativiteit aangaande de precieze uitvoering en het filmpje. Als je eenmaal meedoet, moet je ook doneren, anders ben je ‘hypocriet’ of ‘egoïstisch’. Daarnaast heerst er een algemeen medelijden met de patiënten en familieleden van overledenen.

We vergeten hierbij te relativeren. Deze actie is vooral fijn voor Stichting ALS, die nu meer onderzoek kan financieren, wat in beginsel goed is. Echte problemen (zoals overbevolking, voedseltekort, overbevissing, etc.) lossen we niet op. Het is een vorm van entertainment die geen slachtoffers vereist en dat is mooi. Toch wil ik iedereen vragen eens na te denken welk goede doel u wilt steunen vóórdat u doneert.

Deel dit artikel