door

Verkiezingsstunt of kruistocht?

11/03/2019

De verkiezingen voor de Provinciale Staten naderen en dat betekent dat politieke partijen weer alles uit de kast halen, vooral nu de meerderheid van de regeringspartijen in de Eerste Kamer op het spel staat. Dit gaat dan ook gepaard met flinke beloftes, zoals die van ChristenUnie die zegt dat ‘het leenstelsel zijn langste tijd gehad heeft’. Verkiezingsstunt of welgemeende kruistocht?

De belofte gaat gepaard met een breder initiatief dat de ChristenUnie (CU) een paar maanden geleden begon om problemen aan te pakken die specifiek ‘millennials’ raken: burn-outs, werkdruk, moeite met op de huizenmarkt starten, et cetera. Ze doen dit samen met verschillende belangengroepen, zoals het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).

Twee maanden geleden prees ik Groep-één nog, omdat deze Eindhovense studentenfractie een onderzoek had beloofd naar het hoge aantal burn-outs onder studenten. Je zou dus verwachten dat ik ook sta te springen om het initiatief van CU. Ja en nee.

Leenstelstel

Enerzijds is het fantastisch dat een regeringspartij een serieus probleem aan de kaak stelt en daarbij goed om zich heen vraagt naar de input van jongerengroeperingen. Anderzijds weet de CU even goed als ik dat hun speerpunt, het leenstelsel afschaffen, nooit van z’n leven gaat lukken terwijl de grootste voorstander van de invoering ervan, de VVD, samen met hen in de regering zit. Dit is genoeg om mij te doen vermoeden dat het dan ook theater is.

Het is jammer dat de meest serieuze geluiden in maanden voor de problemen van jongvolwassenen afkomstig zijn van de CU en niet van een partij die daadwerkelijk aansluit op jongvolwassenen, zoals D66: het verkiezingsprogramma van de CU, naast dit ene initiatief, valt helemaal niet in het straatje van de jonge mensen, waardoor de steun die al had kunnen bestaan, waarschijnlijk als sneeuw voor de zon verdwijnt. Hoe had het ook anders gekund, met een leus zoals ‘geef geloof een stem’, vóór de sleepwet zijn, tegen anticonceptiva en abortus zijn en het (verdiende) imago van ‘SGP-light’.         

Als er steun voor het initiatief komt, zou ik in de komende verkiezingen goed gaan letten op de CU. Momenteel zou ik nog steeds cynisch m’n neus ophalen en op 20 maart op iemand anders stemmen.

Deel dit artikel