door

CLMN | Dromers

19/01/2016

Laatst zaten een vriend en ik bij het kantinelampjesatrium in MetaForum koffie te drinken. Ondanks dat het een late doordeweekse ochtend was in een van de klassieke deadlineperiodes, was de universiteitsbibliotheek nagenoeg uitgestorven. Op een gegeven moment werd onze aandacht getrokken door een lange stoet duf uitziende mensen die sloom voor ons langs trok.

Mijn koffiegenoot en ik begonnen een dodenmars te neuriën en inderdaad: het plaatje was helemaal af. Toen zagen we helemaal vooraan een fel gekleed studentikoos ogend figuur met een TU/e-bordje in de hand. Een meeloopdag? Was dit een gelegenheid ter promotie van onze universiteit?

Natuurlijk is het geen goede zaak als potentiële studenten als een rouwende colonne door de TU sloffen. Vooruit, niet iedereen straalt evenveel vreugde uit - dat is eenmaal zo. Er zullen ongetwijfeld meelopers zijn waar geen halve glimlach vanaf kan, of je nu hoog of laag springt. Door het goede voorbeeld te geven als promo-teamlid valt echter wellicht het overige gedeelte van de gasten - vermoedelijk het overgrote merendeel - wel te enthousiasmeren, waardoor ze hopelijk positiever terugkomen van de TU dan dat ze er heen gingen. Immers, laten we eerlijk zijn: een huilende Cliniclown zal vermoedelijk ook weinig bereiken.

Het is ook niet goed als mensen een radicaal ander beeld krijgen van hoe het eraan toe gaat op de TU dan wat het werkelijk is. Wat dat betreft zijn de promotiefilmpjes van onze universiteit altijd wel grappig: kijkers wanen zich in een soort zevende hemel der wetenschap, wat lijkt te contrasteren met de nuchtere club die we werkelijk zijn. Anderzijds heeft wetenschap bedrijven simpelweg geen zin wanneer het losstaat van aspiraties om vooruit te streven op wat er al is. Stiekem zijn we dus allemaal een beetje dromers en dat mag de wereld best weten.

Deel dit artikel