door

CLMN | Stemming maken op de universiteit

26/11/2014

Nog een paar dagen en het jaarlijkse circus dat de verkiezingen voor de universiteitsraad heet, gaat weer beginnen. De plotselinge bevlogenheid van de kandidaten trekt nog altijd een hoop verbaasde gezichten van medestudenten, want waar komen die betrokken studenten ineens vandaan? Waarom doet het er ‘pas’ in december toe wat ik als student vind?

In eerste instantie lijken de campagnes veel studenten, professoren en ander personeel vooral te frustreren: suffe verkiezingspraatjes aanhoren en posters die overal en nergens hangen. De gratis aangeboden koffie en ander proviand frustreert de cateraar die zijn omzet ziet dalen en zelfs rustig studeren zit er voor een paar dagen niet in. Een hoop nadelen zou je denken: een volle week word je overrompeld door campagnegeweld, waarna je een jaar niks meer van die betrokken studenten noch iets van je input hoort. Maar is dat wel zo?

Natuurlijk zijn die gratis koffie en chips bijzonder welkom tijdens een barre collegedag, maar de essentie ligt dieper dan het verstrekken van iets eetbaars in ruil voor jouw stem. Want deze betrokken studenten vertegenwoordigen spoedig de belangen van hun medestudenten richting belangrijke instanties als het College van Bestuur, landelijke organisaties en instanties om de universiteit heen. Jouw stem kan op deze manier nog ver doorklinken. Het is dus belangrijk dat deze vertegenwoordigende studenten weten wat er speelt. Door op deze dagen in gesprek te gaan met de kandidaten, bepaal jij indirect het beleid mee van de universiteit! 

Door je stem uit te brengen voor de verkiezingen of naar een partij te stappen en zelf input te leveren, laat je zien wat jij belangrijk vindt. Storen die scheefhangende campagneposters je enorm? Ga dan naar een van de vele koffiekramen en laat van je horen, het is immers in het belang van onze representatieve democratie. Of voor een gratis kopje koffie, natuurlijk. 

Deel dit artikel