door

CLMN | Atlas

06/01/2016

De titaan uit de Griekse mythologie die het opnam tegen Zeus, de figuur die voor straf het hemelgewelf op zijn schouders moest dragen en nu ook de naamgever van ons gerenoveerde hoofdgebouw: Atlas.

Mij kwam er bij het horen van dit nieuws gelijk een beeld voor ogen te staan. Het CvB, als toekomstige bewoners van Atlas, met de lasten van de TU/e op de schouders. Al die losse faculteiten die vanuit Atlas moeten worden gedragen en in de juiste richting moeten worden gestuurd.

En dit beeld komt ook steeds meer overeen met de werkelijkheid. Vroeger werd het onderwijs voor het overgrote deel door de faculteiten ingevuld, nu hebben we het Bachelor College en de Graduate School met algemene, centraal bepaalde eisen en regels. Diensten zaten vroeger vaak nog binnen de faculteiten zelf, nu worden deze meer en meer gecentraliseerd. En onderwijsondersteuning kan nu nog maatwerk leveren, maar binnenkort worden processen centraal gestandaardiseerd.

Vaak wordt het als nobel gezien om de lasten op je schouders te nemen, maar in dit geval is het anders. Door de faculteiten op de schouders te nemen, ontneem je hen de kans om zelf een kant op te lopen, om een stukje eigen richting te kiezen. Zo zorgt de centralisatie ervoor dat maatwerk op ‘lokaal’ niveau de kop in wordt gedrukt, wat mede tot gevolg heeft dat het gevoel van kleinschaligheid verdwijnt. Atlas zou voor mij wel eens het symbool kunnen worden voor de goede oude tijd, toen de TU/e nog lief en kleinschalig was.

Deel dit artikel via je socials