door

CLMN | Appetite

04/09/2013

Met ‘Appetite for Ambition’ was er ook dit jaar weer een mooi thema bedacht voor de opening van het academisch jaar. En traditiegetrouw was er weer veel goed nieuws van de rector, werden er interessante lezingen gehouden en was voor veel studenten de voornaamste reden om naar de feestelijke opening te komen toch de 'Appetite for free Alcohol'.

Maar niet alles was hetzelfde als voorgaande jaren tijdens de opening van het academisch jaar. Met terechte trots presenteerde rector Van Duijn Shell als nieuwe onderzoekspartner van de TU/e, en Shellbaas Dick Benschop verzorgde een van de twee lezingen tijdens de opening in het Auditorium.

Het is bijzonder te noemen dat het vanaf nu toch echt ‘aan’ is tussen Shell en de TU/e. De oliemultinational heeft van oudsher een hechte band met de Delftse TU, wat bijvoorbeeld blijkt uit het feit dat de nieuwe CEO Ben van Beurden al de zesde TUD-alumnus aan het roer van het grootste bedrijf ter wereld is. De TU/e leverde er (tot nu toe) nul.

Op diezelfde TU Delft werd tijdens hun opening een van de lezingen verzorgd door de CTO van ASML, de chipmachinebouwers die juist altijd een goede band met de TU/e hadden. Zij kozen eerder al om hun nieuwe instituut voor fundamenteel onderzoek in Amsterdam te bouwen, hetgeen ze een sneer in de openingsspeech van de rector opleverde. De Veldhovense-Eindhovense liefde lijkt bekoeld.

Het is dus even wennen, maar het is goed dat de TU/e de ambition toont om verder te kijken dan de eigen Brainportregio. Dat gebeurt ook door ambitieuze projecten als het Solar Team Eindhoven en de Robocup. Bijzonder gave projecten waar onze universiteit met recht trots op mag zijn. En die trots moeten we wellicht nog wat vaker uitdragen: Appetite for Arrogance?

Deel dit artikel