door

CLMN | Bindingsangst

30/04/2013

Het ging toch door! Hoewel er veel kritiek op kwam, een grote groep het er niet mee eens was, bijna iedereen die er een mening over had, deze ook ventileerde en de bedenker ook een hoop stront over zich heen kreeg, kwam het er toch gewoon. De dag waarvan je wist dat hij zou komen was eindelijk hier: de verhoging van het Bindend Studie Advies (BSA) is een feit. Ben je er klaar voor? Kun je dat ooit echt zijn?

Ook studenten aan de TU/e ontkomen dus niet aan het experiment van minister Jet Bussemaker, die graag wil dat universiteiten in Nederland ervoor zorgen dat studenten sneller een diploma halen. Vorige week donderdag stemde de universiteitsraad van de TU/e in met een voorstel waardoor de BSA-norm de komende twee jaar wordt verhoogd.

Nu zijn wij als democratische en vrije Nederlanders al snel geneigd om op iets dat ons van hogerhand wordt opgelegd meteen felle kritiek te leveren; of dat nu een koningsdeuntje is op een gestolen melodietje met een tekst die krom staat van de taalfouten, of een norm die studenten verplicht een minimum aantal credits te halen omdat ze anders hun universiteitsdiploma op hun buik kunnen schrijven. De vraag is of de kritiek en de scepsis ten aanzien van het BSA wel zo terecht zijn.

Tuurlijk, dat ons deze maatregel door tante Jet door de strot wordt geduwd, dat is pure bemoeizucht. Het bestuur van onze universiteit is immers prima zelf in staat om na te denken over oplossingen om studenten sneller hun diploma te laten halen, zonder dat de ontwikkelingsmogelijkheden hierdoor te zeer in het gedrang komen. Maar een signaal afgeven aan eerstejaars dat studeren aan de universiteit niet alleen maar lang leve de lol is, lijkt me niet verkeerd.

Het risico dat studenten boeken gaan verkiezen boven bestuurservaring of bier en afgestudeerden zichzelf te weinig hebben ontwikkeld, is aanwezig. Maar ik spreek de hoop uit dat studenten de noodzaak van zowel studiepunten als nevenactiviteiten blijven inzien. Als je erin slaagt zowel tijdens tentamens als in commissies en tijdens feestjes te shinen, wordt je studentenleven niet saaier, maar juist intenser. Dan ben je pas echt een koning. CLMN | Bindingsangst

Deel dit artikel