door

CLMN | Gewoon de beste

01/10/2014

Mooi nieuws: in het toonaangevende onderzoek van Elsevier werd onze universiteit wederom uitgeroepen tot beste universiteit van ons land. “De Technische Universiteit Eindhoven steekt met kop en schouders boven alle universiteiten uit”, aldus de redactie. Knap werk, aangezien we ook zowat de kleinste universiteit van Nederland zijn. Of verklaart dat juist de victorie?

In internationale rankings heeft de TU/e, behalve op het gebied van samenwerking met de industrie, helaas niet veel in de melk te brokkelen en moeten we vaak een aantal Randstedelijke universiteiten voor ons dulden. Ook door hoogleraren worden we in Elsevier niet als beste beoordeeld.

Maar studenten zijn in Eindhoven veruit het meest tevreden. De relatief kleine omvang van de universiteit en de daaruit voortvloeiende korte afstand tot docenten en het gebrek aan massaliteit van colleges en andere onderwijsvormen dragen daar zeker aan bij. In Eindhoven geen kolossale universiteit verspreid over de hele stad met een breed scala aan studies en studenten, maar een centraal gelegen campus met louter technische studies en dito studenten. Geen kwantiteit, maar kwaliteit. Klein maar fijn.

Dat een focus op kwaliteit goed werkt, vinden ze elders in Eindhoven ook. Afgelopen week bracht Philips naar buiten dat het zich opsplitst in twee bedrijven: HealthTech en Lighting Solutions. Ook de hoogste bazen van mijn kersverse werkgever weten dat focus nodig is om mee te kunnen spelen in de wereldtop. Eerder leverde die strategie succesvolle spin-offs als ASML, NXP en FEI op. Bedrijven die, net als Philips zelf, veel alumni van de beste universiteit van Nederland in dienst hebben.

Een vaderlandse bank was jarenlang naar eigen zeggen “Groot geworden door klein te blijven” en de grootste supermarkt van ons land hanteert de slogan “Gewoon bij Albert Heijn”. De TU/e doet al jaren gewoon en is in tegenstelling tot de door de staat overgenomen bonusgraaiers echt groot geworden door klein te blijven. Daarmee word je vanzelf de beste.

Deel dit artikel