door

CLMN | No worries

17/04/2013

Toen ik veel te lang geleden mijn studie aan de TU/e begon, had nog nooit iemand van de langstudeerboete gehoord. BSA was een woord dat niemand in de mond durfde te nemen. Het MetaForum moest nog ontworpen worden. En het Bachelor College was slechts een hersenspinsel van enkele pioniers. Maar één onderwerp houdt onze universiteit al zo lang als ik er rondloop in haar greep: Engels als voertaal.

Het bacheloronderwijs aan de TU/e wordt nog grotendeels netjes in het Nederlands verzorgd, vaak met een onmiskenbaar Brabants of Limburgs accent. Op het eerste oog niks mis mee, want voor eerstejaars is het toch wel prettig als die lastige Calculusopgaven in hun moedertaal worden uitgelegd.

Tijdens meeloopdagen kreeg ik van scholieren vaak de vraag hoe lastig de overgang was naar de Engelstalige studieboeken. Angst heerst dus, maar in de praktijk valt het volgens mij wel mee. Ooit zul je er toch aan moeten geloven, want een beetje ingenieur komt na zijn afstuderen bij een internationaal bedrijf terecht.

De discussie over de voertaal van de universiteit kent volgens mij slechts één uitkomst: Engels wordt de voertaal op de hele TU. Het is de enige reële manier om een einde te maken aan gezeur over buitenlandse docenten die de Nederlandse taal niet machtig zijn, kromme vertalingen van vaktermen en studenten die het Engels onvoldoende beheersen als ze aan hun master beginnen.

Tijdens officiële gelegenheden worden speeches al probleemloos in het Engels gehouden en zeven bacheloropleidingen worden inmiddels in het Engels verzorgd. Ik hoop dat deze spoedig gevolgd zullen worden door de andere bachelors aan de TU/e. Die huidige tussenoplossing is vreemd: als buitenlandse student kun je wel naar Eindhoven komen voor Electrical Engineering, maar voor Mechanical Engineering ben je hier aan het verkeerde adres.

De universiteit zal deze internationaliseringsstap moeten zetten, beter vandaag dan morgen. Het is een mooie kans om meer buitenlandse studenten te trekken naar onze universiteit en onvermijdelijk om de TU/e als internationale topuniversiteit te kunnen positioneren. En tuurlijk, dat zal even lastig zijn voor eerstejaars, maar dat komt vast wel goed. No worries.

P.S. Deze column is natuurlijk ook in het Engels te lezen!CLMN | No worries

Deel dit artikel