door

CLMN | Paradepaarden

13/03/2013

Groot nieuws vorige week op de Technische Universiteit Eindhoven. Vier hoogleraren werden uitgeroepen tot universiteitshoogleraar. De vier paradepaardprofessoren die deze bijzondere eer te beurt viel, zijn Wil van der Aalst, René Janssen, Anthonie Meijers en Maarten Steinbuch.

Toegegeven, tijdens het lezen van het bericht fronste ik even bij de term ‘universiteitshoogleraar’. Deze zogenaamde eretitel kwam mij vooral voor als een pleonasme - een hoogleraar is immers toch altíjd verbonden aan een universiteit? Of bestaan er soms ook basisschoolhoogleraren?

Ik ga er dan ook vanuit dat ik niet de enige was die eerst even het internet afstruinde om te weten wat een universiteitshoogleraar nou daadwerkelijk is. Het door studenten vaak geprezen en door wetenschappers soms verafschuwde Wikipedia biedt de volgende definitie: ‘De universiteitshoogleraar is een bijzondere functie aan een Nederlandse universiteit. (…) Een universiteitshoogleraar krijgt veel vrijheid, extra geld voor onderzoek en vaak vrijstelling van bestuurswerk of onderwijsverplichtingen (…)’.

Dat ik niet de enige was die worstelde met de term, werd duidelijk gemaakt door de journalisten van het Eindhovens Dagblad. De stukjestikkers aan het Catharinaplein gaven blijk van hun academische onkunde en meldden doodleuk dat onze TU vier nieuwe hoogleraren had benoemd.

Rector Van Duijn onderstreepte tijdens de uitreiking nog een ander aspect van de nieuwe erebaan voor de vier profs: “Behalve dat ze excelleren op hun vakgebied, zijn deze hoogleraren uitstekend in staat onze universiteit naar buiten en binnen te vertegenwoordigen”.
Wat dat betreft is de benoeming van Maarten Steinbuch zeker geen verrassing. Steinbuch is het boegbeeld van de automotivepijler aan de TU/e en laat geen mogelijkheid onbenut om op tv, internet of social media vol passie te praten over de universiteit, de faculteit, automotive en projecten als de RoboCup en het Solar Team. En er is nog iets dat Steinbuch de ideale ambassadeur maakt: vraag een kind hoe het zich een professor voorstelt en het zal, gevoed door creaties van Belgische striptekenaars, iets antwoorden in de trant van: “Een slimme, oude meneer met een baard en een bril die werkt aan iets ingewikkelds”. Laten we zeggen robots, en professor Steinbuch past perfect in dat kinderlijk CLMN | Paradepaarden(?) profiel.

Ik denk dat de universiteit trots kan zijn op haar vier nieuwe ambassadeurs. Want het blijft belangrijk dat we mensen hebben die in Eindhoven (zo toonde de ED-redactie maar weer) en daarbuiten vol enthousiasme vertellen wat er aan de TU/e allemaal gebeurt.

Deel dit artikel