door

CLMN | Verpakking

18/06/2014

“Let niet op de rommel.” Dat onverwachts bezoek en een studentenhuis niet goed samengaan, is bekend. Maar niet alleen voor mijn onopgeruimde studentenkamer heb ik me wel eens moeten verontschuldigen. Tijdens menige meeloopdag gaf ik scholieren schoorvoetend gelijk dat de faculteit IE&IS met haar Paviljoen niet in het allermooiste universiteitsgebouw ooit is gevestigd. Maar daar komt eindelijk verandering in.

De inhoud is belangrijker dan de verpakking. Dat geldt zeker voor Technische Bedrijfskunde. Prima docenten, goede colleges en uitdagende cases. Maar dan dat Paviljoen. De lange gangen van geschakelde noodketen vormen een gebouw dat je verwacht bij een autosloopbedrijf op een afgelegen haventerrein. Niet bij een faculteit aan de meest innovatieve universiteit van ons land. Studenten in spe reageerden, in de hoop op klassieke collegekathedralen of futuristische TU-wolkenkrabbers, dus vaak teleurgesteld als ik ze richting de TBK-barakken leidde.

Het Paviljoen werd eind jaren vijftig als tijdelijk (!) gebouw neergezet. De geplande sloop kwam er echter nooit en dus was mijn faculteit toen ik deze járen geleden voor het eerst betrad, nog steeds gevestigd in de lelijke laagbouw aan de noordzijde van onze campus. Af en toe werd er nog wel eens een nieuwe vloerbedekking of likje verf tegenaan gegooid, om te verbloemen dat het noodgebouw dateerde van voor de eerste ruimtevlucht en de kleurentelevisie - maar de lelijke oude verpakking bleef een doorn in het oog.Gedurende het afgelopen decennium hing een mogelijke verhuizing als het zwaard van Damocles boven de faculteit. Die verhuizing lijkt nu dan toch werkelijkheid te worden. Het CvB bedacht afgelopen week dat nog langer uitstellen van de verbouwing van het Hoofdgebouw toch niet zo’n soepel plan is en dus wordt het HG volledig gerenoveerd en krijgt de faculteit IE&IS over vier jaar eindelijk een nieuw onderkomen - samen met Industrial Design en de centrale diensten van de TU/e. Misschien is de heropening meteen een goed moment om die foeilelijke Hollandse naam Hoofdgebouw te vervangen door iets beters? Want op een mooie verpakking hoort natuurlijk ook een mooi etiket.

Deel dit artikel