door

CLMN | WC-eend

03/10/2012

Hoera! De TU/e is volgens studenten de beste universiteit van Nederland en ook volgens de hoogleraren behoren we tot de nationale top en zijn we in elk geval de beste technische universiteit. Reden voor een feestje!

Het liberaal-conservatieve weekblad Elsevier, normaal vooral een podium voor narcistische VVD- en CDA-coryfeeën en andere old boys uit het network, publiceert elk jaar een ranking van universiteiten in ons land. En dit jaar kwam de TU/e dus erg goed uit de bus.

Dat dat goed nieuws is, staat buiten kijf en ik wil als student dan ook zeer zeker niet bepleiten dat alles ruk is op onze universiteit. Maar toch, de titel doet mij een beetje denken aan de beste Nederlandse reclameslogan ooit: 'Wij van WC-eend, adviseren WC-eend'.

Want gevoed door een flinke dosis chauvinisme en het ontbreken van vergelijkingsmateriaal, vindt elke student naar goede studententraditie volledig subjectief zijn eigen universiteit sowieso de beste. Dus daar zijn de Eindhovense studenten in elk geval de winnaar in: dit soort tests zo invullen dat de eigen universiteit als beste eindigt.

Het zegt natuurlijk ook wel wat over de situatie op andere universiteiten in den lande. Ik vraag me sterk af hoe de situatie is voor studenten op die wetenschappelijke onderwijsinstituten. Een nog slechtere bereikbaarheid door een nog Groenere Loper in aanleg? Een nog haperender informatiesysteem dan ons eigen OASE? Nog oudere gebouwen dan Potentiaal en Paviljoen? Mijn gedachten gaan uit naar hen...

Enfin, hoe de ranking tot stand komt doet er niet zo veel toe, de Eindhovense universiteit wint. En dus mogen we dit jaar weer op elke flyer en in elk artikel roepen dat we de beste universiteit van Nederland zijn. Landskampioen, een prijs waar men elders in Eindhoven ook naar snakt. Dat diverse gerenommeerde internationale rankings een ander beeld laten zien, laten we gemakshalve maar even onopgemerkt.

Wij van de TU/e adviseren de TU/e!

Deel dit artikel