door

Doing crazy stuff

22/05/2018

Nu de stofwolken rondom innovation Space weer zijn opgetrokken na het bezoek van twee Haagse heren met een grote cheque, staat er een hoop te gebeuren. Nu we goed en wel een jaartje onderweg zijn, gaat innovation Space van het Gaslab naar Matrix verhuizen: een opschaling waar zelfs ‘rapid scale-ups’ U tegen zeggen.

Die verhuizing betekent een ruime verdubbeling van het aantal vierkante meters en een ambitie om je vingers bij af te likken: iedere student heeft vanaf volgend studiejaar de mogelijkheid om daadwerkelijk de ‘technische’ handjes te laten wapperen.

Je kunt straks kiezen uit drie uitgebreide workshops met ieder hun eigen specialisme: mechanisch (e.g. draaien, frezen, boren en zagen), digital (e.g. 3D-printen, lasersnijden) en elektrotechnisch (e.g. solderen). Daarnaast staan er faciliteiten klaar om van alles te doen met data (modelleren, visualiseren en programmeren); de zogeheten ‘war-rooms’.

Vanzelfsprekend komen er plekken voor het geven en bijwonen van presentaties, het lullen in meetings, het doen van een goed bakkie koffie en het vergaren van een hoop inspiratie aan de hand van succesvolle (en minder succesvolle) projecten. En natuurlijk komt er veel ruimte voor studententeams die werken aan de broodnodige tech-oplossingen voor de uitdagingen van onze generatie. Oftewel, met recht een plek in het hart van een technische universiteit.

Nu al aan de slag

Als student kun je zelfs nu al aan de slag: hier kun je zien welke vakken er komend collegejaar in Q1 en Q2 worden gegeven. Het goede nieuws: de vakken zijn te volgen voor studenten van alle faculteiten en we garanderen je een ervaring die je niet snel met andere vakken meemaakt. Wie wil nou geen vette sh#t doen voor studiepunten?

We mogen concluderen dat de voet bij ons voortdurend op het gaspedaal heeft gestaan. Als je in 1 jaar tijd van niets naar een plek groeit waar ruim 10 vakken zijn gegeven, meer dan 500 studenten zijn geweest en al meer dan 20 potentiële succesvolle start-ups hebben gezeten, kun je niet anders dan hoopvol gestemd zijn voor de toekomst.

Toch, eigenwijs als we zijn, blijven we ook positief kritisch. Sterke groei is goed, maar innoSpace moet oppassen dat het geen instituut op zichzelf wordt. Een eigen cultuur is goed, maar dan wel een waarbij we constant de verbinding zoeken met de eigen faculteiten en diensten, gelijksoortige initiatieven en, niet te vergeten, het ondernemende eco-systeem in en rondom Eindhoven (en misschien zelfs wel (inter)nationaal).

TU/e innovation Space moet openstaan voor iedereen met een idee; hoe gek, absurd of idioot ook. Want als we blijven doen wat we altijd al deden, dan bouwen we iets wat we altijd al hadden.

Deel dit artikel via je socials