door

Eindhoven is beter dan Parijs

15/11/2017

Stel je voor: je kunt naar een universiteit waar je geen collegegeld betaalt, gratis huisvesting krijgt, nooit naar colleges hoeft, geen tentamens maakt en zelf bepaalt hoe lang je over opdrachten doet die vervolgens door medestudenten worden nagekeken. Mocht je één van deze opdrachten niet leuk vinden, dan verzin je gewoon zelf een nieuwe. Oh ja, en als je uiteindelijk klaar bent met studeren kun je lekker aan de bak bij Google, of Facebook, of NASA, net waar je zin in hebt eigenlijk.

Klinkt als een makkelijke keuze, nietwaar? Wellicht is het dan ook niet verwonderlijk dat deze school, die daadwerkelijk bestaat in Parijs, afgelopen jaar 80.000 aanmeldingen kreeg. Na een paar testjes en een maand lang ploeteren aan uiteenlopende opdrachten konden slechts 1.000 uitverkorenen daadwerkelijk beginnen. Deze l’Ecole 42, opgericht met de honderden miljoenen van een goedgehumeurde Franse miljardair (waar zijn die Nederlandse weldoeners?!), vraagt geen enkele voorkennis, stelt geen leerdoelen op, en bestaat alleen maar uit gegamificeerde opdrachten die studenten in teams, zonder hulp van docenten (die zijn er namelijk niet), oplossen. Alles met als doel om creativiteit, samenwerking en ondernemerschap te ontwikkelen.

Afgelopen week bracht een deel van ons innoSpace-team een bliksembezoek aan deze programmeerschool om inspiratie op te doen. Wij, als ex-studententeam-en-huidig-innoSpace fanboys, vinden dit natuurlijk een heerlijk voorbeeld van challenge-based learning en hier valt dan ook een hoop inspiratie uit te halen. Toch denken we dat dit nóg iets beter kan, en dat we daar in Eindhoven de perfecte mogelijkheid voor hebben zonder honderden miljoenen te hoeven spenderen (hoewel, het is toch een leuke target voor de vierde geldstroom. Neem een voorbeeld aan de havenarbeiders van de Erasmus Universiteit).

Daar kan geen Franse miljardair tegenop

Het zit namelijk zo: Bij l'Ecole42 leiden ze programmeurs op met als main driver de intrinsieke motivatie. In Eindhoven kunnen we echter gebruikmaken van een uniek ecosysteem aan bedrijven en onderzoekers die interdisciplinaire teams real-life challenges aanleveren (in plaats van verzonnen Franse spelletjes). Dit kan de intrinsieke motivatie zelfs nog meer stimuleren. Daar kan geen Franse miljardair tegenop.

Afgelopen week liet ons eigen Team Solid maar weer eens zien hoe waardevol zo’n team studenten kan zijn. Samen met industriële partners en onderzoekers van de TU/e zijn zij bezig met de ontwikkeling van metal fuels, waarbij metaal wordt gebruikt als duurzame energiedrager. Om dit idee verder uit te werken, harkten zij eventjes 50.000 euro binnen. Lekker bezig boys, de champagne kan weer ontkurkt worden!

Omdat we graag net iets vaker champagne drinken, nog eventjes een belangrijke mededeling. De tentamens zijn eindelijk voorbij, een gloednieuw kwartiel is begonnen en we weten zeker dat jullie weer vol vette ideeën zitten. Er is natuurlijk maar één plek op de campus waar je deze ideeën om kunt zetten in iets moois. Daarom gooien wij de deuren van het Gaslab in kwartiel 2 wagenwijd open voor ALLE aanpakkers van de TU/e om te komen prototypen, aanklooien, ideeën uit te werken, vergaderen, koffiedrinken, een bedrijf op te zetten, failliet te gaan, you name it. Geen aanmelding noodzakelijk, kom lekker binnenvallen. See you in Gaslab!

Studenten Tom Selten (Innovation Sciences) en Bas Verkaik (Werktuigbouwkunde) zijn actief betrokken bij de TU/e innovation Space. Ze houden jullie middels dit blog op de hoogte van wat er nu écht gebeurt binnen de muren van het Gaslab.

Deel dit artikel