door

Lente in het Gaslab

08/03/2018

Terwijl de vogels buiten hun eitjes leggen, worden er in het Gaslab ook flink wat uitgeperst door de verschillende teams. Zeven interdisciplinaire teams van (internationale) masterstudenten buigen zich op dit moment over vraagstukken als: hoe zorgen we voor minder controle in de zorg terwijl de kwaliteit moet stijgen? Hoe maken we de kledingindustrie weer kinderarbeidvrij? Hoe kunnen we satellietdata gebruiken om bijensterfte tegen te gaan?

En net als de pasgeboren musjes moeten de teams ook zo snel mogelijk hun nest verlaten. Get out of the building en praat met de buitenwereld. Zelfs in het tijdperk van het heilige en alwetende internet is het misschien nog wel waardevoller om juist te gaan praten om je ideeën te toetsen. Pas als er acht weken lang gesproken, geanalyseerd en gevalideerd is, mogen de teams gaan broeden op hun eigen eitjes. Het eindresultaat zal eind juni worden opgeleverd en wellicht dat er daarna nog iets moois opbloeit.

Ook de interdisciplinaire bachelor eindprojecten zijn van start gegaan. Na een intensieve matchmaking ronde zijn vier teams geselecteerd die eenzelfde broedperiode doorgaan als de masterstudenten. Hierin wordt gewerkt aan bijvoorbeeld wearables voor parkinsonpatiënten, duurzame huizen en een smart grid voor op onze universiteitscampus. Het doel? Leren hoe je met verschillende disciplines in korte tijd tot een gezamenlijke oplossing kan komen.

Maar helaas, zoals eitjes niet uit kunnen komen of vogeltjes dood worden geboren, moeten wij in innoSpace ook afscheid nemen van sommige teams. De projecten Marble.us en eMinds zijn voorlopig in de ijskast gezet om wellicht later weer te worden ontdooid. Een soort van studententeam-cryonisme. Gelukkig komen er geheel volgens de wetten van de natuur weer nieuwe projecten voor in de plaats. Team TEST gaat in 2018 weer een nieuw type biosensor ontwikkelen en de rocket scientists van REXUS gaan raketten tracken. Ook steunen we GLOW natuurlijk weer met een gemengd team van bouwers van CHEOPS en design-freaks van LUCID.

En wellicht zorgt de fourth-generation TU/e contest voor nog meer nieuwe aanwas. Een snelle scan leert ons dat er meer dan veertig projecten zijn aangemeld. Ongetwijfeld zitten er een aantal hoogvliegers tussen! Mocht je er nog niet aan meedoen, inschrijven is nog mogelijk. En wil de de lente pas echt goed inluiden, Eindhovens grootste hackathon HEX wordt weer georganiseerd in het weekend van 16 maart. Het belooft een gekkenhuis te worden.

See you in Gaslab!

 

Deel dit artikel