Yvonne de Kort. Foto | Bart van Overbeeke
door

TUssen de oren | Vaarwel aan goede voornemens

09/01/2013

Ik wil zo’n beetje de helft van mijn dag iets. Jij ook overigens. Dat ‘iets’ kan van alles zijn, daar gaat het nu even niet om. Het gaat erom dat we dus de helft van ons wakende leven dingen willen. Dat is mooi, anders zouden we wellicht niets ondernemen. Maar de helft van onze verlangens zijn problematisch (de zogenaamde verleidingen) en moeten we dus proberen te onderdrukken.

En dat onderdrukken kost kracht: wilskracht. Wilskracht is een fantastisch fenomeen, dat sommigen (zeggen) veel (te) hebben, andere weinig. Feit is dat we het vaak nodig hebben.

En wat willen we dan het liefst? Recent onderzoek laat zien dat onze sterkste verlangens niet die verlangens zijn die we zeggen niet op te kunnen geven, zoals roken of alcohol drinken. Nee hoor, het liefst willen we slapen (met seks op een leuke tweede plaats). Bij de meest frequente verlangens staat naast slaap nog eten en drinken. En belangrijk: beide blijken vaak te conflicteren met studie en carrièredoelen.

We weten dit alles uit een recente studie uitgevoerd in Duitsland. Daar lieten drie wetenschappers -Hofmann (verlangen), Vohs (motivatie), en Baumeister (wilskracht)- mensen meerdere malen per dag op willekeurige door een pieper aangegeven momenten een vragenlijstje invullen op een PDA die ze meedroegen.

De studie leverde veel inzichten op over verlangens, verleidingen, het weerstaan ervan, of het eraan toegeven. Dat laatste -toegeven aan verleidingen- doen we eigenlijk relatief weinig: slechts in 1 op de 6 verleidingen gemiddeld. Interessant: onze wilskracht laat het het meest afweten wanneer we willen werken. Dat is vooral opvallend, omdat het (relatief) weinig conflicteert met andere taken: we verlangen er gewoon niet sterk genoeg naar misschien?

We bezwijken bovendien vaak wanneer we vlak daarvoor al wilskracht hebben moeten aanwenden om een eerdere verleiding het hoofd te bieden. Wilskracht raakt gewoon op, waardoor we vervolgens kans lopen toe te geven aan een volgende verleiding.

Toch iets om even over na te denken misschien voordat je ettelijke goede voornemens maakt. Maar mocht je je toch hebben voorgenomen beter te presteren in studie of carrière, dan is dit mijn advies: (1) ga niet op dieet! (2) ontloop verleidingen; (3) maar doe vooral dat wat je echt boeit, want daar groeit wilskracht op.

Deel dit artikel