Jeroen de Jong in actie. Foto | Keesnan Dogger

Bijzondere bijbanen | Jeroen bedondert mensen

Jeroen de Jong (23) is goochelaar. Dat vindt hij een verschrikkelijk woord, maar zíjn wil hij niets liever. Hij studeert ook Werktuigbouwkunde - nominaal - maar dat is ‘plan B’. Zijn goochelcarrière heeft de laatste tijd een grote vlucht genomen. In januari mocht hij zelfs een show verzorgen (backstage) voor de crew van André Rieu.

door

In keurig pak en met goed verzorgde handen oefent Jeroen zijn bijbaan uit. Eventuele puistjes werkt hij weg met foundation. Als goochelaar weet hij hoe belangrijk de eerste indruk is die hij maakt op zijn publiek. Mensen moeten hem aardig vinden, en vooral: vertrouwen. De term goochelaar vindt hij niet bij zichzelf passen (“klinkt als een stoffig, nerdy persoon”).

Zelf bewondert hij Gregory Wilson en die noemt zich ‘The honest conman’. “Maar ja, dat is zíjn term en bovendien wil ik geen associatie met oplichter en bedrieger.” Zeker niet nu zijn werkveld meer en meer in de zakelijke wereld ligt. Tachtig procent van zijn werk is op bedrijfsfeestjes.

Grappig genoeg is het allemaal begonnen op de TU/e. Tijdens het Dream & Dare-festival in april 2016 had hij zijn eerste optreden en sindsdien deed hij er meer dan vijftig. “Ik loop door het publiek en benader vijf of zes mensen tegelijk. Dan pak ik bijvoorbeeld een zogenaamd gevallen portemonnee van de grond en vraag van wie die is. Niemand weet dat. Dan open ik hem en vliegt er een vlam uit. Op die manier bereik ik drie dingen. 1. Ik heb de aandacht, 2. Ze weten wat ik kom doen (goochelen) en 3. Ze willen meer zien.

Een belangrijke vaardigheid is het lezen van lichaamstaal. “Als mensen om zich heen gaan kijken, loop ik door.” Ook mensenkennis en begrip van groepsgedrag zijn onmisbaar. “Als ik een vijftigcents munt verdubbel in een truc, komt geheid de vraag of ik dat ook met een briefje van vijftig euro kan. Daar reageer ik ‘spontaan’ op door hun briefgeld weg te toveren en dan te zeggen dat het helaas mislukte.”

Jeroen goochelt al zes jaar, maar de laatste twee pakt ie het heel serieus aan. Twintig tot dertig uur is hij wel bezig. Hij traint vingervlugheid en leest psychologisch werk. Houdt zijn site www.jeroen-dejong.nl bij. Toen hij zich in mei inschreef bij de Kamer van Koophandel moest hij de verwachte omzet per jaar aangeven. “Na een half jaar had ik al twee keer aan die verwachting voldaan. Wat ik vroeger met vier zaterdagen in de rozenkas verdiende, haal ik nou met één optreden.”

Heel graag wil hij een professionele goochelaar worden. Daar zijn er nog maar vijftig van in Nederland, hij denkt dat er werk genoeg is. “Misschien rek ik mijn master wel in plaats van dat ik een Werktuigbouwkundebaan zoek. Want ik wil wel twintig tot dertig uur in de week kunnen blijven goochelen.”

Deel dit artikel via je socials