VIRTUe scoort in Dubai

[UPDATE: Uiteindelijk is VIRTUe als zesde geëindigd in het totaalklassement.] Studententeam VIRTUe heeft voor de wedstrijd Solar Decathlon Middle East 2018 haar bouwpakket LINQ, dat eerder naast TU/e’s Koeveld prijkte, in Dubai opgezet. Per mail vragen we woordvoerders Simone Tax en Tamar Henquet hoe de stand van zaken is. “De gekromde groenmuur, in combinatie met onze biocomposiet gevelpanelen, de fietsen en de solar car trekken veel aandacht.” En de tweede prijs voor communicatie is al binnen.

door
foto Team VIRTUe

Wat was een hoogtepunt tot nu toe?

“Er waren er meerdere. Het eerste al tijdens het bouwen. Op dag 5 was de hele constructie van LINQ af en stond de vorm van het gebouw er dus al. Op 13 november was natuurlijk een hoogtepunt dat het huis af was en we klaar stonden om onze partners te ontvangen voor de opening van LINQ en de onthulling van Stella Lux. Tijdens de wedstrijd was het hoogtepunt tot nu toe zeker onze tweede plek bij de uitreiking van de communication awards. De juried tour was super goed gegaan, maar we wisten ook dat de concurrentie groot was. Toen onze naam geroepen werd en we allemaal juichend het podium op mochten, was dat wel echt heel gaaf.”

Bij hoogtepunten horen dieptepunten; wanneer zonk de moed je in de schoenen?

“Het absolute dieptepunt was de eerste dag, toen onze containers vaststonden bij de douane en we dus niet konden beginnen met bouwen. We hadden geen idee wanneer en of ze uiteindelijk doorgelaten zouden worden. Je hebt zo lang aan dit project gewerkt en dan is het vreselijk om te horen dat het misschien allemaal voor niks is geweest.

Een tweede dieptepunt was het moment dat we de systemen gingen testen en het bleek dat er - door werking van het hout tijdens de reis in de containers - zoveel kieren en gaten in het huis bleken te zitten dat de airco veel te hard moest werken en we hierdoor veel water en energie verloren. Toen ging er ook nog een batterij kapot en werkte er een inverter (spanningsomvormer, red.) niet meer, wat het allemaal nog erger maakte. We hebben door deze problemen helaas al punten verloren, maar gelukkig hebben we veel kunnen repareren, waardoor we het hopelijk beter gaan doen qua energie en water de komende dagen.”

Waarom mochten jullie His Highness Sheikh bin Saeed Al Maktoum rondleiden? Hoe was dat?

“Sheikh bin Saeed Al Maktoum is een zeer belangrijke en invloedrijke man in Dubai. Hij is een familielid van de Sheikh van de UAE en ook nog de directeur van Emirates en veel andere grote bedrijven. Hij is een van de rijkste mensen ter wereld. Aangezien hij een van de hoofdsponsoren van de SDME2018 is, kwam hij op de dag van de opening een aantal huizen bezoeken. Het was een eer dat hij ons huis uitkoos voor zijn allereerste bezoek. Michiel Derikx en Simone zouden de tour geven en we waren overdonderd door de enorme hoeveelheid Emirati (locals uit de UAE, red.) die op ons afkwamen. In het begin was het zelfs lastig om uit te vogelen wie precies de Sheihk was, maar dat hadden we gelukkig snel door en toen hebben we hem in drie minuten - meer tijd hadden we niet - rondgeleid door ons appartement. Het was een heel indrukwekkende ervaring en het was erg leuk om te doen. Tijdens de tour heeft hij zelfs gelachen om een grap van Michiel!”

Hoeveel bezoek krijgen jullie?

“Het verschilt heel erg per dag en tijd hoeveel bezoekers er zijn. Soms zijn er een hele tijd geen en dan komen er ineens bussen vol schoolkinderen aan. We merken dat LINQ populair is bij de bezoekers. De gekromde groenmuur, in combinatie met onze biocomposiet gevelpanelen, de fietsen en de solar car trekken veel aandacht.”

Er begonnen op papier vijftig landen aan SDME. Er staan nu 15 huizen. Wat valt daar aan op voor jullie? Is er een team/huis dat er uitspringt?

“Het valt op dat bijna alle huizen vierkant zijn met een tweede gevel eromheen die een schaduw werpt op de eigenlijke gevel. Ook valt het op dat er een groot verschil is tussen de teams die voor expats hebben ontworpen en de teams die voor Emirati hebben ontworpen. De cultuur hier is namelijk totaal anders dan in Nederland; mensen zijn veel meer gericht op privacy en het scheiden van mannen en vrouwen.

De teams die eruit springen, zijn vooral de teams die veel ervaring hebben en soms zelfs al vorige solar decathlons hebben gewonnen. Virginia Tech (USA) heeft bijvoorbeeld een super hightech huis met verplaatsbare wanden en Australië heeft een huis ontworpen speciaal voor mensen met dementie. En LINQ springt er ook zeker uit. We hebben heel veel dingen anders gedaan dan de andere teams en we hebben veel extra’s. Voorbeelden zijn: de speciale vorm, het stedenbouwkundig ontwerp met de maquette, de fietsen, Stella Lux en de evenementen die we organiseren, zoals yogaworkshops en lessen Nederlands.”

Wanneer zijn de uitslagen van de verschillende contests?

“De uitslagen van Sustainability (89,47 van de 100 punten), Engineering & Construction (94 van de 100 punten) en Communication (79,13 van de 80 punten) zijn al bekend. Bij Communication zijn we tweede geworden met minder dan een punt afstand, dus daar zijn we ontzettend trots op. Bij de andere twee contests waren we 5de, dus dat is ook heel netjes. We verwachten het ook goed te gaan doen bij de volgende gejureerde contests: Energy Efficiency en Architecture.

Naast de gejureerde contests, worden er metingen gedaan in het huis, moeten we zo duurzaam mogelijk auto rijden en hosten we dinner parties voor de andere teams. Het rijden en koken gaat heel goed en daar krijgen we ook veel punten voor, maar wat betreft energie lopen we nog een beetje achter op veel andere teams, door de problemen die ik eerder noemde. We hopen dus dat dit beter wordt de komende dagen.”

Wat verwacht je voor de laatste dagen?

“Het is ontzettend spannend want de ranking verandert steeds. We staan nu in de top 5 en we hopen natuurlijk dat dat zo blijft. Er zijn een aantal teams met heel veel ervaring en we merken dat dat toch wel echt uitmaakt bij zo’n ingewikkelde wedstrijd, dus we zijn tevreden over hoe het nu gaat en we hopen natuurlijk zo hoog mogelijk te eindigen!”

Behalve van waardering van juried tours, is VIRTUe ook afhankelijk van stemmen van het publiek. Tijdens het stemmen op SDME People’s Choice Award kun je ook de andere inzendingen zien.  

Een update met het eindresultaat zie je hier.

Deel dit artikel