Op acht wielen naar de kampioenschappen

Een achtwielige robot is een van de nieuwste aanwinsten van robotvoetbalteam Tech United. De teamleden gaan het snel accelererende technisch hoogstandje volgende week testen tijdens de Portuguese Open (het officieuze EK) en daarna tijdens het WK in Sydney. Het zorgrobotteam van de TU/e zet voor het eerst HERO, de Human Support Robot van Toyota, in tijdens de German Open en het WK.

door
foto Tech United

“We hebben afgelopen jaar keihard gewerkt en zijn zeer gedreven om dit jaar te winnen”, aldus een enthousiaste Wouter Kuijpers, die teamleider van het robotvoetbalteam is. Het team heeft de afgelopen maanden drie onderdelen ontwikkeld, waarmee het zich wil onderscheiden van de concurrentie.

Snel scoren

Een van de belangrijkste nieuwe elementen is de inzet van een robot met acht wielen. Kuijpers: “Andere robots hebben een platform met drie of vier wielen. De robot met acht wielen kan sneller vooruit, en nog belangrijker, kan snel accelereren. In de verdediging komt ‘ie gemakkelijker overal tussen, en als hij voorin eenmaal de bal heeft, kan de robot snel scoren. We gaan het een jaar testen en verder ontwikkelen en als het werkt zoals we willen, verwacht ik dat andere teams het overnemen. Dat gaat de league ontzettend veranderen.”

Video | Tech United

De achtwielige robot van Tech United in actie.

Video | Tech United

Een andere ontwikkeling is de mogelijkheid om een humandribble te maken, vertelt Kuijpers. ”Volgens de regels mogen de robots drie meter met de bal ‘lopen’ en daarna moeten ze passen. Wat ook mag, is dat de robot de bal dan loslaat, voor zich uit duwt en weer vastpakt. Dat konden onze robots nog niet. Een bachelorstudent en een stagiair hebben onderzocht hoe ze dit mogelijk kunnen maken. We hopen op die manier uit de driemeter-cirkel te breken. We gaan dit mogelijk al in Portugal testen, en sowieso in Sydney.”

Enkele teamleden hebben afgelopen jaar bovendien de software herschreven om nieuwe strategieën te implementeren. De teamleider: “De robots passen zich aan de omstandigheden op het veld aan, maar als de tegenstander een bepaalde opstelling heeft, reageren de robots op dezelfde manier. Het idee is dat ze zelf uit verschillende scenario’s de beste tactiek kiezen.”

HERO

Het zorgrobotteam doet voor het eerst met HERO, de Human Support Robot van Toyota, mee aan de German Open en daarna aan het WK in Sydney. Voorheen deed het team mee met robots SERGIO en AMIGO. Teamleider Matthijs van der Burgh laat weten dat AMIGO ‘semi met pensioen’ is. “We merkten onder meer dat er veel speling in de armen zit, er ging steeds vaker iets mis met oppakken. SERGIO was nog altijd in ontwikkeling en mede doordat de ‘open league’ een beetje leeg lijkt te lopen, hebben we besloten om met HERO deel te nemen aan de league voor de Toyota HRS-robots.” Zo’n negentig procent van de software die in de vorige robots was verwerkt, kon ook worden gebruikt voor HERO, laat Van der Burgh weten.
De teamleider durft nog geen uitspraken te doen over de resultaten die de zorgrobot gaat behalen. “De wedstrijden zijn sowieso een goede gelegenheid om alles uit te testen.”

De toernooikalender van Tech United

De Portuguese Robots Open worden van 24 tot 28 april gehouden.
De RoboCup German Open is van 3 tot 5 mei.
De RoboCup in Sydney wordt van 2 tot 8 juli gehouden.

Deel dit artikel