Catering is toch even andere koek voor Brownies&downieS

“Heel spannend.” Dat gevoel voert maandag aan het einde van de ochtend toch wel de boventoon op de begane grond in TU/e-gebouw Atlas, waar Brownies&downieS zijn allereerste catering- en onderwijslocatie in Nederland heeft geopend. Want jarenlange ervaring met lunchrooms (ook in Eindhoven) is één - maar catering is toch andere koek.

Een collega legt tegen half twaalf de laatste hand aan het Brownies&downieS-beeldmerk boven de counter, anderen lopen nog maar eens heen en weer om te checken of alles goed klaarstaat. De 25-jarige Yaoni zit een paar meter verderop aan een tafeltje te praten met de Cursor-verslaggever, maar verliest de bedrijvigheid - en vooral op de grote dampende pannen in het midden van de balie - intussen geen moment uit het oog. “Ik ga zo soep scheppen.”

Ja, ook zij vindt het vandaag vooral behoorlijk spannend, bekent de medewerkster, al langer werkzaam bij Brownies&downieS aan het Eindhovense Victoriapark. Maar dat is een lunchroom, “daar ga ik echt naar een tafeltje toe om bestellingen op te nemen. Hier is het heel anders”. Het allerleukst aan haar werk? “Een praatje maken met de mensen.” Oh ja, en poetsen - daarin is Yaoni ook een kei, zo bevestigen ook haar collega’s. Vandaag in Atlas heeft ze alle tafeltjes en de balie al uitgebreid onder handen genomen.

Horeca-onderneemster Robin Walschots vlindert intussen vrolijk-onrustig tussen alles en iedereen door, puntjes op de i zettend, bezoekers begroetend en telefoontjes beantwoordend. Als de eerste broodjes, soepen en salades eenmaal over de toonbank zijn gegaan, vindt ze even een paar minuten rust om neer te strijken - totdat het Victoriapark belt. “Ik moet die kant op, het is zo druk daar.”

Lees verder onder de foto.

Andere dagindeling

Deze nieuwe stap in de catering is ook voor Walschots spannend. “Normaal bereiden we onze gerechten à la minute. Hier moeten we vooral ook veel voorbereiden, zorgen dat alles op tijd klaarstaat. Dat zorgt voor een heel andere dagindeling. En als er ineens honderd man staat, dan moet je voor honderd man eten hebben.” En ook al is de TU/e-ploeg met zorg samengesteld, en up for the job in een universitaire omgeving met vaak de nodige dynamiek en vaart: “Op sommige momenten kan het hier misschien net even wat langzamer gaan dan elders”.

Met aanzienlijk minder studenten en medewerkers op de campus (vanwege corona) zal het voorlopig trouwens wel loslopen, denkt ze. Haar verwachtingen? “Die zijn minimaal. Ik ben vooral blij als mensen komen.” Deze rustige periode, zeker deze week tussen de Intro en de opening van het academisch jaar, benut ze dan ook gretig om, samen met de rest van het team, haar weg te vinden op hun nieuwe stek.

Lees verder onder de foto.

Verder nog op de planning: taalles, zodat de medewerkers de deels internationale TU/e-gemeenschap ook een beetje in het Engels te woord kunnen staan. Yaoni heeft alvast een kleine voorsprong: in de maanden dat de Brownies&downieS-lunchroom in de binnenstad dicht was vanwege corona, vermaakte ze zich thuis niet alleen met dansen en sporten, maar onder meer ook met lesjes Engels via Squla.

Worstenbroodjes

Haar nieuwe werkplek op de campus vindt ze “groot, echt stoer, echt leuk”. Ze doet naar eigen zeggen haar best om onder werktijd zelf niet te snoepen van al het lonkende lekkers - maar haar gegiechel verraadt dat dat niet altijd lukt. Favoriet en daarmee Yaoni’s voornaamste tip aan toekomstige bezoekers: “De worstenbroodjes, dat zijn écht goeie”.

Dat laatste zal collega Karine (rechts op de hoofdfoto) niet veel later, onafhankelijk van Yaoni, bevestigen. “Worstenbroodjes en saucijzenbroodjes.” Grijnzend: “En dan met mayonaise opeten.” De 21-jarige werkt maar liefst vijf dagen per week, waarvan vanaf nu twee aan de TU/e. Met het geld dat ze daarmee verdient, spaart ze naar eigen zeggen voor vakanties en etentjes.

Ze is blij dat ze sinds 1 juni, toen de Nederlandse horeca haar deuren heropende, weer aan de slag is. Maar die dekselse anderhalve meter, hè - ja, “dat is soms wel een beetje moeilijk”.

Yaoni, Karine, Pien en Mark van Brownies&downieS TU/e.

Yaoni, Karine, Pien en Mark van Brownies&downieS TU/e.

Brownies&downieS TU/e is deze week al te bezoeken voor de lunch; vanaf maandag 31 augustus is de locatie op werkdagen van 10.00 tot 16.00 uur open.

Deel dit artikel