En hoe is het in Taipei?

Toen ik een bestemming moest kiezen voor mijn exchange semester heb ik mijn keuze vooral op verhalen en ervaringen van anderen gebaseerd. Ik was zelf nog nooit in Azië geweest, maar de verhalen over Azië en Taiwan maakten mij zo enthousiast dat ik voor de NTU in Taipei heb gekozen. Ik was dan ook ontzettend blij toen ik er uiteindelijk heen kon en heb nog geen seconde spijt gehad van deze keuze.

door
archieffoto Joanne Meeuwis

Precies rond de tijd dat ik vertrok naar Taipei, is de stress over het coronavirus in de wereld uitgebroken. Dit maakte het vertrek extra spannend. Taiwan wordt in sommige gevallen gezien als een onderdeel van China en het reisadvies van Nederland naar China is flink aangescherpt. Taiwan nam zelf ook behoorlijk drastische maatregelen. Zo is het semester met twee weken uitgesteld en is het erg lastig, zo niet onmogelijk, op dit moment om via China of Hongkong naar Taiwan te vliegen. Gelukkig had ik een directe vlucht vanuit Schiphol, werd Taiwan door Nederland uiteindelijk niet gezien als China en is mijn reis meer dan soepel verlopen.

Mijn exchange-avontuur begon dus met twee weken vakantie en daar kon ik me eerlijk gezegd vrij snel bij neerleggen. Ik heb super veel mensen ontmoet en ondertussen ook het land en het leven op en rond de campus leren kennen. De NTU campus is groot, mooi en centraal gelegen. Over het studeren zelf kan ik nu helaas nog niet zoveel vertellen. Over Taiwan als land daarentegen ben ik de afgelopen tijd wel een stuk wijzer geworden. Taiwan is niet zo heel groot. De oppervlakte is vergelijkbaar met Nederland. Desalniettemin is het erg afwisselend en valt er ontzettend veel te ontdekken. Het land heeft steden, bergen, stranden, watervallen en zelfs het klimaat is niet in het hele land hetzelfde. Thuis koken is hier niet echt een ding, maar de ontelbare restaurantjes en night markets zorgen voor meer dan genoeg opties om goedkoop en lekker te eten.

Tijdens mijn eerste week was er een georganiseerde welkomstweek met feestjes en activiteiten voor alle internationale studenten van niet alleen de NTU, maar ook andere universiteiten. Dit was een perfecte manier om in korte tijd heel veel mensen te leren kennen. De tweede week ben ik naar het zuiden gereisd met andere exchange studenten die ik hier heb ontmoet. In heb nog niet buiten Taiwan gereisd, maar dit is zeker mogelijk en ik heb mijn vliegticket naar Tokio al geboekt.

Tot nu toe voelt mijn exchange semester als één grote droomvakantie. Toch ben ik ook wel blij dat deze week de introductie van de NTU begint en dat ik volgende week dan echt met het studeren zelf zal gaan starten. Ik sta nog steeds meer dan honderd procent achter mijn keuze voor de NTU in Taipei en hoop de komende tijd nog veel mooie dingen te ontdekken en beleven binnen en buiten Taiwan.

Deel dit artikel