ASML-topman Peter Wennink wordt voorzitter Raad van Toezicht TU/e

Peter Wennink, CEO van ASML, wordt per 1 september voorzitter van de Raad van Toezicht van de TU/e. Hij volgt Baptiest Coopmans op, die aan het einde zit van zijn tweede termijn als voorzitter. Louise Gunning treedt toe als lid van de Raad van Toezicht.

door
foto Bart van Overbeeke / ASML

Peter Wennink is al sinds begin 2016 lid van de Raad van Toezicht van de TU/e. Hij heeft een financiële achtergrond en werkt al ruim twintig jaar bij ASML, sinds 2013 als CEO. Wennink behoort volgens de Volkskrant tot de dertig invloedrijkste mensen in Nederland.

Bij zijn toetreden tot de RvT in 2016 vertelde Wennink in een interview met Cursor dat de technische universiteiten van Delft, Twente en Eindhoven wat hem betreft beter konden fuseren. "Het heeft mij altijd verbaasd dat er drie technische universiteiten in Nederland zijn", zei Wennink vier jaar geleden. "Kijk naar de technische universiteit in Aken, die heeft meer studenten dan de drie TU’s bij elkaar. We zouden competentiegebieden kunnen definiëren en een stuk specialisatie doorvoeren, waarbij je elkaar niet beconcurreert. Voor een zakenman is dat heel logisch."

Maagdenhuisbezetting

Louise Gunning heeft een lange carrière doorlopen in het hoger onderwijs. Aan de Universiteit van Amsterdam was ze onder meer decaan van de Geneeskundefaculteit en ze was voorzitter van de Gezondheidsraad. In 2012 werd ze collegevoorzitter van de UvA en de Hogeschool van Amsterdam. Landelijke bekendheid kreeg ze begin 2015 met de bezetting van het Maagdenhuis door studenten van de UvA. Gesteund door een deel van de docenten, eisten de studenten met die actie dat er meer transparantie en democratie moest komen binnen de UvA. De verdere afwikkeling van de bezetting leidde er uiteindelijk toe dat Gunning in april 2015 haar ontslag indiende.

Momenteel is ze voorzitter van de Raad van Commissarissen van de Royal Schiphol Group. In de Raad van Toezicht van de TU/e volgt ze Jakob Fokkema op, oud-rector van de TU Delft.

Lees verder onder de foto.

“We zijn bijzonder verheugd met deze ontwikkelingen in onze Raad van Toezicht”, zegt Robert-Jan Smits, voorzitter van het College van Bestuur van de TU/e. “Peter Wennink is, met zijn veeljarige ervaring als CEO van een hightechbedrijf met een sleutelrol in de wereldwijde chipsindustrie, van zeldzame bestuurlijke klasse. Zijn inzet en betrokkenheid bij de TU/e onderstrepen de bijzondere banden tussen de universiteit en de industrie in Brainport.”

Smits: “Ook de toetreding van Louise Gunning is van niet te onderschatten waarde voor onze Raad van Toezicht. Ze brengt zeer ruime bestuurlijke en internationale ervaring in op gebied van hoger onderwijs en wetenschap.”

Regie

“We zijn zeer dankbaar voor de inzet van Baptiest Coopmans, die acht jaar voorzitter was, en RvT-lid Jacob Fokkema”, vertelt Smits. “Coopmans heeft afgelopen jaren regie gevoerd op de samenstelling van de Raad van Toezicht en het College van Bestuur, en geprobeerd het beste team voor de TU/e bijeen te brengen. Hij was zeer betrokken, in een periode waarin de TU/e haar onderwijs volledig opnieuw inrichtte en de studentenpopulatie zag verdubbelen. In dat proces is en was de Raad van Toezicht van grote waarde voor de universiteit.”

De Raad van Toezicht bestaat vanaf 1 september naast Wennink en Gunning uit Coen Teulings, oud-directeur van het CPB, en Mariëtte Hamer, voorzitter van de SER. Daarnaast is er nog een vacature, waarvoor de wervingsprocedure momenteel loopt.

Deel dit artikel