Dekate Mousa doet wereldrecordpoging grootste foto afdrukken

Vanwege haar lustrum wil de Eindhovense studenten film- en fotografievereniging op vrijdag 8 oktober de allergrootste blauwdruk ter wereld maken. Een blauwdruk is een oude fototechniek waarmee Dekate Mousa teruggrijpt op haar zestigjarig bestaan. Zeker vijftien studentenverenigingen gaan meewerken om een blauwdruk van driehonderd vierkante meter te maken.

Laten we eerst de blauwdruktechniek uitleggen. “Het is een makkelijk proces in vergelijking met andere fototechnieken”, zegt oud-bestuurslid Miroslaw Faes. “In wezen is het standaardscheikunde. Je besproeit papier met een mengsel van ammoniumijzercitraat en rood bloedloogzout. Als dat droog is, worden de delen die met uv-licht in aanraking komen blauw. De truc is om bepaalde delen níet aan zonlicht bloot te stellen. Na de belichting van ongeveer een kwartier, afhankelijk van de zonkracht, spoel je met water het mengel uit het papier zodat het proces stopt. Daarna - en na drogen - kun je de blauwdruk jarenlang bekijken.”

Materiaal

Secretaris Levi Baruch vertelt dat de organisatie van het verjaardagspartijtje van Dekate Mousa, beter gezegd het doefeestje, minder makkelijk was dan de eenvoudige techniek. “De spullen die je nodig hebt om een gigantisch grote blauwdruk te maken, bestaan gewoonweg niet. Voor het papier hebben we een rol industrieel pakpapier van 275 meter bij 1,2 meter aangeschaft. Die weegt dertig kilo. Daarvoor hebben we een ‘filmrolletje’ gemaakt, waarschijnlijk ook het grootste ter wereld. We hebben ook een ontwikkelbak moeten knutselen, van latten en dekzeil.”

Het lastigst om te bedenken was de droogmethode. “Een ideetje van een vriendin van me was dit droogrek”, wijst Faes aan in de studio van Dekate Mousa in Luna. “Hier moet 275 meter - in delen - hangen. Stuk nat maken, dat stuk drogen, oprollen en het volgende stuk nat maken. Over de eerste dertig meter hebben we dinsdag drie uur gedaan. Nu gaat het al handiger. Om het droogproces te versnellen huren we een luchtontvochtiger bij een bouwmarkt.”

Creativiteit

Op de blauwdruk komt een verzameling van ideeën van andere studentenverenigingen. “Wij hebben alle verenigingen uitgenodigd om mee te doen, dat zijn er tussen de tachtig en negentig”, zegt Baruch, die vorig jaar nog voorzitter was van de oudste cultuurvereniging van de TU/e. “In 1961 heeft Dekate zich losgemaakt van moedervereniging Eindhovens Studenten Corps en op 18 oktober van dat jaar was ze een zelfstandige vereniging. Heel leuk om door dit evenement de hele geschiedenis op te rakelen.”

Zeker vijftien verenigingen hebben besloten mee te werken aan de grootste blauwdruk ter wereld. Ze krijgen tien meter de ruimte voor eigen creaties. “Er zal meer te zien zijn dan alleen logo’s”, verzekert Baruch. “Noesis gaat bijvoorbeeld silhouetten van schaakstukken neerleggen en Concorde heeft al een paard uitgeknipt in karton. Er doen veel cultuurverenigingen mee en ook voetbalvereniging Pusphaira en studieverenigingen GEWIS, Japie en Thor zijn van de partij.”

Record

Dekate Mousa wil het record van een Griekse kunstenaar verbreken, die in 2017 een blauwdruk van 275 vierkante meter heeft gemaakt. Het idee om het officieel vast te laten leggen door Guinness World Records heeft de vereniging snel naast zich neergelegd. Het bedrag dat de organisatie vraagt voor bemiddeling vond de studentenvereniging absurd hoog. “Of we 12.500 pond wilden overmaken. Dat budget hebben we niet”, zegt Baruch, “maar we hoeven niet per se officieel recordhouder te zijn. Het blijft een leuk idee”.

Locatie

Nergens op de campus is een plek te vinden waar een papierstrook van 250 meter - ongestoord door schaduw - kan liggen. Vandaar dat de vijftien verenigingen om de beurt een stuk van tien meter op het grasveld voor Luna beleggen met kartonnen silhouetten. Na een half uur wordt het rolletje verder op de spoel gedraaid zodat de volgende club aan de slag kan.  Dit gebeurt op vrijdag 8 oktober. Om 10.30, 12.30 en 15.30 uur zal Dekate Mousa geïnteresseerden uitleggen hoe je thuis kunt blauwdrukken.  

Expo

Het eindproduct, een foto van 250 meter breed, zou Dekate Mousa het liefst op 18 oktober in de hal van Atlas hangen. Daar is op dat moment echter de expositie Artistic Heroes en daarom is er een alternatief gezocht. De bedoeling is nu om de blauwdruk te tonen op de balustrade van vloer 0 in Metaforum. “Dat is ook prachtig; dan is ie al te zien vanaf de eerste verdieping, waar veel mensen voorbijlopen.”

Update na vrijdag 8 oktober

De dag begon mistig, maar na verloop van tijd heeft veel zonlicht Dekate Mousa geholpen de grootse foto ter wereld te maken. Hieronder zie je een selectie van de foto's die de vereniging met behulp van een drone schoot. 

Deel dit artikel