Musical-affiches Quadrivium ‘offensive’

Zaad van Satan, zo heet de musical die Auletes – het harmonieorkest van muziekvereniging Quadrivium – in het Pinksterweekend opvoert, samen met een operettekoor en solisten van het conservatorium. Het is een opvallende titel, en blijkbaar zijn er partijen die er aanstoot aan nemen, vertelt mede-organisator Cas Mous: “Een groot deel van de affiches is beplakt met duimpjes omlaag en met de tekst ‘offensive’.” Quadrivium wil graag het gesprek aangaan met de plakkers.

door
foto Quadrivium

Zaad van Satan – het klinkt inderdaad wat heftiger dan Soldaat van Oranje. Natuurkundestudent Cas Mous raadt iedereen echter van harte aan de musical te komen bekijken, alvorens een oordeel te vellen. “Het wordt een prachtige voorstelling met voor elk wat wils: een sfeervolle buitenlocatie, mooie muziek, spectaculaire effecten en een boeiend verhaal.”

Dat verhaal verklaart de titel, vertelt Mous, die trompet speelt bij Auletes en meewerkt aan de productie van de musical. “Het speelt in de Middeleeuwen en draait om een vrouw, Elisabeth, die zwanger wordt terwijl haar man weg is. Haar dorpsgenoten concluderen dat ze een heks is en dat ze het kind van de duivel draagt – ze zou dus zwanger zijn geworden van het zaad van Satan.”

Openluchttheater

De leden van Auletes kijken al lang uit naar de opvoering van hun grootste productie ooit. De musical stond aanvankelijk gepland als lustrumvoorstelling in 2020, maar toen gooide corona roet in het eten. Het idee kwam uit de koker van dirigent Paul van Gils, vertelt Mous: “Hij vertelde ons dat de musical, van de hand van de Belgische componist Bert Appermont, nog nooit in zijn geheel in Nederland is opgevoerd.”

Er werd samenwerking gezocht met het conservatorium in Tilburg en met het Nijmeegse operettekoor Carmina Ludrica. De keuze voor de locatie viel op het openluchttheater in Overloon, waar de musical te zien is op pinksterzondag 5 juni om 20.00 uur en op pinkstermaandag 6 juni om 14.00 uur. En er werden affiches ontworpen, maar die blijken niet bij iedereen op de TU/e-campus in de smaak te vallen, gezien de duimpjes omlaag en de plakkers met het woord ‘offensive’.

Beledigend

Wat vindt Mous ervan dat de affiches voor de voorstelling waar hij zijn ziel en zaligheid in legt, als beledigend worden gezien? “Ergens heb ik respect voor de moeite die de plakkers gedaan hebben om een groot aantal van onze affiches te bewerken. Dat betekent dat zij ergens sterk in geloven, zoals wij in onze voorstelling geloven. Dat hebben we met elkaar gemeen.”

“Maar anderzijds is het jammer dat ze alleen op de titel reageren, zonder moeite te doen te ontdekken wat erachter zit: een heel mooie musical. Het doet me een beetje denken aan de polarisatie in coronatijd – mensen vormen zich heel snel een mening en gaan niet meer het gesprek aan. Daarom hopen we dat de mensen achter de actie contact met ons opnemen, zodat we met elkaar kunnen praten.”

Deel dit artikel