NWO-voorzitter Levi trekt boetekleed aan

NWO-voorzitter Marcel Levi heeft zijn excuses aangeboden voor een column over sociale veiligheid. “Ik begrijp dat er littekens zijn binnen de academische gemeenschap die ik onbedoeld heb opengereten.”

door
foto Gil C / Shutterstock

In zijn wekelijkse column (€) in Het Parool stelde Levi afgelopen zaterdag dat de term veiligheid vaak misbruikt wordt. Veiligheid dreigt zo een modieus en betekenisloos buzzword te worden “voor werkelijk alle situaties waarin je niet helemaal je zin krijgt”.

Hij noemde het levensgevaarlijk dat de term dreigt te devalueren van tot een dooddoener. “En als het dan eens een keer echt onveilig is, reageert niemand meer. Misbruik van het woord ‘veiligheid’ is dus pas echt onveilig.”

Merkwaardig

Hij hekelde ook de anonieme meldingen over het gedrag van voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib en noemde het “een tikje merkwaardig” dat de Tweede Kamer op een personeelsbestand van zeshonderd medewerkers zes vertrouwenspersonen heeft.

De column leidde tot veel reacties van onder anderen het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren. Levi trekt het boetekleed aan. “Ik zie in dat deze column en de voorbeelden erin gezien kunnen worden als een steunbrief voor bestuurders en leidinggevenden die ongewenst gedrag afdoen als gezeur en gebrek aan incasseringsvermogen, terwijl dat juist een belangrijke factor is die een ongezonde onderzoekscultuur in stand houdt.”

Littekens

Hij betreurt dat hij “littekens binnen de academische gemeenschap” heeft opengereten. “Het is uitdrukkelijk nooit mijn bedoeling geweest om mensen te kwetsen. Dat is echter wel het geval; ik bied hiervoor bij dezen mijn excuses aan.”

Het bestuur van NWO, waarvan Levi voorzitter is, verzekert dat sociale veiligheid de komende jaren veel aandacht krijgt. Het “distantieert zich nadrukkelijk van de mogelijke beeldvorming dat NWO een organisatie is die sociale veiligheid wel in woord maar niet in daad omarmt”.

Deel dit artikel