Drivers of Change dit jaar op Strijp-S

Drivers of Change is de expositie waarin de TU/e jaarlijks haar nieuwste innovaties op het snijvlak van wetenschap, techniek en design toont aan het publiek van de Dutch Design Week (DDW). Dit jaar wordt Drivers of Change opgebouwd in het hart van DDW: in glazen containers op het bruisende Ketelhuisplein in Strijp-S. Van 22 tot en met 30 oktober kunnen bezoekers daar kennismaken met vindingen op het gebied van vooral gezondheid en duurzaamheid.

door
illustratie Volle Kracht

Nog even en Eindhoven verandert weer voor een dikke week in het brandpunt van de designwereld: van 22 tot en met 30 oktober vindt de Dutch Design Week 2022 plaats. Drivers of Change, de vaste expo van de TU/e, staat dit jaar op het Ketelhuisplein, vertelt organisator en hoofd van Studium Generale Lucas Asselbergs.

“Het wordt een geheel van glazen containers in allerlei vormen: lang, hoog, breed, klein en gestapeld.” En ja, ze zijn windbestendig, haast Asselbergs zich te bevestigen, met de pijnlijke herinnering aan de vorige DDW-editie. Toen richtte een storm fikse schade aan bij de kassen op de TU/e-campus waarin Drivers of Change plaatsvond.

Ligthyear

De expo toont projecten op vijf gebieden: better health, building the future, design thinking, sensing the invisible en sustainable world. “De nadruk ligt op de eerste en de laatste: gezondheid en duurzaamheid”, zegt Asselbergs.

Op het vlak van gezondheid leren bezoekers bijvoorbeeld welke rol AI kan spelen bij de behandeling van borstkanker en alvleesklierkanker. Ook maken ze kennis met een kunstmatige baarmoeder, een plastic bloedvat en een chip die een blinde helpt zien.

Binnen het thema duurzaamheid zijn onder andere de Antarctica-verkenner Polar en de zonneauto’s Stella Vita en Lightyear 0 te bekijken. Helaas is de ‘CO2-etende’ auto ZEM niet te zien, deze blijkt na een succestournee door de VS net niet op tijd terug in Nederland.

Behalve de innovaties zelf, leren de bezoekers ook de mensen achter de vindingen kennen, en hun drijfveren, vertelt Asselbergs: “De onderzoekers zullen vaak aanwezig zijn tijdens de expo, en daarnaast hebben we een twintigtal mini-interviews opgenomen die te zien zullen zijn.”

Klokgebouw

De bijdrage van de TU/e aan DDW beperkt zich niet tot Drivers of Change. Asselbergs: “In het Klokgebouw – ook op Strijp-S – vindt bijvoorbeeld de expositie Transitions plaats van 4TU Design United en op de campus, in Vertigo, worden inzendingen voor de Archiprix tentoongesteld.”

Studium Generale presenteert daarnaast in samenwerking met Pakhuis De Zwijger een debatprogramma rondom inclusief ontwerp.

Deel dit artikel