Kabinet schiet uitwonende studenten in 2023 te hulp

Vanwege de oplopende inflatie wil het kabinet de nieuwe basisbeurs voor uitwonende studenten in mbo en hoger onderwijs een jaar lang met 165 euro verhogen, meldt de NOS.

door
foto DesignRage / Shutterstock

De tijdelijke toeslag komt bovenop de basisbeurs van 280 euro per maand die het kabinet per 1 september 2023 wil gaan invoeren, schrijft de NOS op basis van Haagse bronnen. De maatregel zou een half miljard euro kosten. Bij de hoogte van de toeslag is rekening gehouden met de stijging van het minimumloon met tien procent. 

De beurs voor thuiswonende studenten wordt niet verhoogd. Volgens regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie zouden ouders voldoende worden gecompenseerd met andere maatregelen.  

Volgend collegejaar

De toeslag geldt alleen voor het studiejaar 2023/24 jaar omdat het kabinet hoopt dat de aanhoudende, zeer hoge inflatie op den duur zal gaan afnemen. Komende dinsdag, op Prinsjesdag worden de maatregelen officieel bekendgemaakt. 

Eind augustus meldde RTL Nieuws nog dat het kabinet in de nieuwe Rijksbegroting 250 miljoen euro per jaar wilde uittrekken om de basisbeurs voor uitwonende studenten een jaar lang te verhogen. Precieze bedragen werden toen niet genoemd.

Deel dit artikel