Van student naar CEO

Hoe TU/e-alumni Michiel Roelofs en Rein Westerdijk tijdens hun studie een - inmiddels succesvol - bedrijf startten

Lees meer

Van student naar CEO

Wat ooit begon als twee energie-enthousiaste studenten is inmiddels de basis voor de succesvolle TU/e spin-off Taylor. Eerder dit jaar ontving het bedrijf maar liefst acht miljoen aan nieuwe investeringen. Cursor sprak met mede-oprichter en CEO Michiel Roelofs over hun unieke techniek waarmee ze meer energie uit zonnepanelen kunnen halen, het groeiproces en tips voor ambitieuze studenten.

door
foto Taylor

‘Taylor is een jong hightechbedrijf dat zich erop toelegt om zonnesystemen meer stroom te laten leveren,’ aldus hun website. Inmiddels zijn ze anderhalf jaar op de markt en hebben ze 45.000 van hun zonnepanelen verkocht. Aan de basis van deze groei ligt de unieke techniek van Taylor. Deze zorgt ervoor dat hun zonnepanelen tot wel twintig procent meer opleveren dan klassieke modellen.

De techniek

“Op dit moment heb je twee typen systemen”, vertelt Roelofs. “Zonnecellen zijn in een serie (achter elkaar, red.) geschakeld. Wanneer er in standaardsystemen dan eentje minder stroom produceert (bijv. door schaduw, red.), dan blokkeert deze de andere zonnecellen in alle panelen.” Om zo’n stroomblokkade te voorkomen worden er alternatieve routes geplaatst, zogenaamde ‘bypass-diodes’, legt hij uit. “Bypass-diodes zijn eigenlijk zwart-wit, die zetten het uit of aan. Dat betekent dat wanneer een cel wat minder produceert een groot deel van het paneel volledig uitgeschakeld wordt, en dan ben je in dat deel echt alles kwijt.”

“Systeem type twee is dat je per paneel de stroom gaat bepalen. Dat zijn bijvoorbeeld micro-omvormer systemen (één kleine omvormer per paneel, in plaats van één voor meerdere panelen, red.). Dus als er dan iets wordt geblokkeerd dan beïnvloedt dat alleen maar één paneel”, vult Roelofs aan. “Ten opzichte van standaardsystemen levert dit tot zo’n tien procent meer energie op.”

“Wat wij doen is zoveel mogelijk energie eruit halen, en helemaal niks uitschakelen”, legt hij uit. Deze techniek is gebaseerd op de optimalisatie van kleine clusters zonnecellen, aldus Roelofs. “Wij zorgen ervoor dat alle energie die nog in het paneel zit eruit wordt gehaald. Dan haal je wel tot twintig procent meer opbrengst ten opzichte van de bypass-diodes.”

Ik was toen aan het afstuderen, en Rein moest nog gaan afstuderen

Michiel Roelofs
Mede-oprichter Taylor
De weg ernaartoe

Roelofs heeft Taylor samen opgericht met Rein Westerdijk, net als Roelofs een TU/e-alumnus. “Rein en ik kenden elkaar al want we hebben ooit Energy Now, een energiecongres, opgezet met een groep studenten.” Daarnaast waren beiden betrokken bij verschillende studententeams, waaronder Team Energy, en studentenprojecten.

Tijdens een van deze projecten liepen zij tegen een gemis in de zonnepanelenmarkt aan, eentje die zij graag wilde opvullen. Zo werden zij in contact gebracht met Paul Beijer. “Hij werkte bij het Equipment Prototyping Centre en had toen samen met de TU/e een patent aangevraagd op een elektronica algoritme om zoveel mogelijk energie uit hele kleine groepen zonnecellen te halen”, vertelt Roelofs. “De TU/e verkoopt dit soort kennis regelmatig door aan grotere bedrijven, maar het lag al een tijdje stil. Wij hebben toen gezegd wij vinden het wel mooi om dat verder te ontwikkelen en te kijken hoe ver we dat kunnen brengen.”

Vanaf toen ging het snel. Roelofs en Westerdijk namen het patent over en begonnen hun eigen TU/e spin-off: Taylor. “Ik was toen aan het afstuderen, en Rein moest nog gaan afstuderen. Dus het leek toen meer op een studententeam dan op een echt bedrijf”, zegt hij lachend. Ondanks het - volgens Roelofs - studentikoze karakter in de vroege fase van de spin-off hebben ze in korte tijd grote stappen weten te maken. Zie hieronder een tijdlijn van de belangrijkste mijlpalen.

“Nu zitten we op een punt dat we zien dat het goed gaat, dat we de stap durven nemen naar België en Frankrijk”, zegt Roelofs. En dat is ook precies waarvoor de recente acht miljoen aan investering voor gebruikt gaat worden, licht hij toe.

We hebben altijd heel veel profijt gehad van de omgeving

Michiel Roelofs
Mede-oprichter Taylor
Hulp binnen handbereik

Roelofs benadrukt dat ze het succes van Taylor zeker niet alleen aan zichzelf te danken hebben. “We hebben altijd heel veel profijt gehad van de omgeving”, vertelt hij. Hiermee doelt hij op de de TU/e en alle faciliteiten die zij biedt, zoals Innovation Space waar ze de eerste jaren hun kantoor hadden en erop los konden experimenteren. “Je bent dan nog helemaal niet klaar om echt het gesprek aan te gaan met investeerders. Je bent echt nog een beetje aan het proberen en dan is het heel fijn dat je op een plek zit waar dat ook kan.” Naast de universiteit zegt hij ook veel baat te hebben gehad bij andere bedrijven en kennisinstellingen in de regio. “Het is dan ook geen toeval dat ons bedrijf is ontstaan in Eindhoven. Je hebt zo veel slimme partijen waar je mee kan samenwerken en van kan leren.”

Aan studenten met soortgelijke ambities wil Roelofs meegeven dat hulp vrijwel altijd binnen handbereik is. “Als je echt je best doet en een goede e-mail schrijft, dan zijn er heel veel mensen die het hartstikke leuk vinden om advies te geven en mee te denken.” Voor hem zijn de rollen inmiddels omgedraaid en is hij nu zelf een van deze welwillende mensen. Zo vertelt hij bijvoorbeeld recentelijk te hebben gespard met studenten van Team Polar. Mocht je een brandende vraag hebben en denk je dat Roelofs je kan helpen? Schrijf hem dan vooral een goede mail en wie weet helpt hij je een handje.

Deel dit artikel