
Internationals voor de Nederlandse klas; ESoE leidt ze op
"Ik wil leerlingen laten zien dat wiskunde niet zo moeilijk is"
Een lerarentekort en een regio die steeds meer internationals herbergt, dat zou te combineren moeten zijn. Zo dacht Ruurd Taconis, docentenopleider bij Eindhoven School of Education. De eerste groep docenten met wortels in het buitenland die kunnen werken op Nederlandse middelbare scholen is vorig jaar een opleiding gestart, in februari volgde een tweede. De Turkse Sema Turkyucel vertelt wat haar ervaringen op het Lorentz Casimir College zijn.
Traditioneel is TU/e’s lerarenopleiding (ESoE) zeer op Nederlandse kandidaten gericht. Maar de constatering dat er een groot lerarentekort is in Nederland en dat de Brainportregio niet alleen internationale medewerkers uitnodigt hier te komen wonen, maar ook hun eventuele partners, zette Taconis aan het denken. Hij ziet de grote groep van “meer dan tienduizend expat spouses” als een kans.
Daarom is ESoE een ‘Bridging group’ gestart waar deelnemers wegwijs worden gemaakt in het Nederlandse onderwijsstelsel en waar cultuurverschillen worden overbrugd. De lessen zijn in het Nederlands. De eerste groep bestond uit zes personen uit onder andere Pakistan, India en Turkije. “We keken vooral naar taalvaardigheid”, zegt Taconis terugblikkend. “Wat wij als ESoE leerden was dat inzet en communicatievermogen zeker zo belangrijk zijn. Staat de docent er vol overtuiging of is er nog aarzeling? Hoe sociaal vaardig ben je?”
Het is een groot avontuur voor internationals om in de Nederlandse klassen te komen, denkt Taconis. “Ik hoor wel van onze deelnemers dat zij leerlingen arrogant of ongehoorzaam vinden, maar mogelijk zijn zij de mondigheid en inbreng van Nederlandse kinderen niet gewend. Daarom praten we in de bruggroep uitgebreid over kernthema’s zoals de machtsafstand tussen docent en leerling.”
Docent is begeleider
Sema Turkyucel (40) is niet onbekend met het geven van wiskundelessen. Sterker; al tien jaar lang heeft ze dat gedaan in Turkije. Toen zij en haar man in 2022 naar Nederland kwamen, kozen ze Eindhoven als woonplaats. “We kenden de stad niet, maar er is een technische universiteit en het is de stad van Philips en ASML. En er zijn veel bedrijven in de regio.”
In Turkije heeft Turkyucel ook een jaar werktuigbouwkunde gestudeerd, maar het onderwijs trekt haar meer. “Ik wil leerlingen laten zien dat wiskunde niet zo moeilijk is, ik wil ze graag helpen. Iedereen kan wiskunde leren.”
Dit schooljaar helpt ze als vrijwilliger (een dag in de week) een wiskundedocent op het Lorentz Casimir College, mevrouw Elshout. De match is gemaakt door de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren waar Turkyucel contact mee zocht. “Ik wist niets van het Nederlandse onderwijssysteem maar ik ben nieuwsgierig en heb van alles op internet gezocht.”
“In een brugklas en in de bovenbouw kan ik leerlingen die zelf wiskundeopgaven moeten maken, helpen met hun vragen. Ook heb ik gesurveilleerd bij proefwerken. Ik voel me heel goed op school.”
Bruggroep
Docent Elshout heeft voor Turkyucel contact gelegd met ESoE. Eind januari is ze daar begonnen met de Bridging group, samen met nog acht anderen. “We wisselen ervaringen uit en ik vind het een leuk traject. We praten over pedagogische zaken en wat goed gedrag voor een docent in Nederland is. We moeten zowel sterk als aardig zijn. Dat is belangrijker dan veel respect eisen.”
Ze legt uit dat in Turkije een docent veel macht heeft. “Turkse ouders willen al hun kinderen de hoogst mogelijke opleiding geven. Het succes van de kinderen is het succes van de ouders. De opleiding van het kind geeft status. In Nederland mogen kinderen zichzelf ontplooien, dat vind ik erg mooi. De leerling staat in de kern en de docent is een begeleider.”
Snel praten
Het moeilijkst vindt de Turkse de taal, hoewel ze - sinds 2022 - uitzonderlijk goed het Nederlands onder de knie heeft gekregen. “Met behulp van een intensieve taalles, die online werd gegeven.” Het valt haar op dat pubers héél snel praten en dat is nog wat lastig.
Turkyucel heeft eerder gesolliciteerd als onderwijsassistent, maar kreeg geen baan. “Met een diploma van ESoE straks, heb ik kans op een baan als docent.” Als het aan haar ligt, wil zij straks nog jaren wiskundelessen geven op Nederlandse middelbare scholen. En meteen na de voorjaarsvakantie mag ze als bijles-wiskundedocent bij vmbo-school SintLucas in Eindhoven beginnen.
Discussie