Workshops: van kayakken tot de kunst van bitterballen mikken

Van bier tappen tot bijbelstudie en van rugby tot taekwondo: de workshopkeuze is reuze op de Intro-donderdag. Op de velden van de campus is de vibe rond het middaguur relaxed. Studenten starten rustig op met een schilderkwast in de ene en een tosti in de andere hand. Aan de overkant van de Dommel ligt het energieniveau een stuk hoger: in en om het Sportcentrum werken velen zich in het zweet.

De introgangers kunnen de hele donderdag door deelnemen aan een breed scala van workshops, georganiseerd door de gezelligheids-, sport-, cultuur- en levensbeschouwelijke verenigingen. Het programma is zo uitgebreid, dat iedereen iets van zijn gading moet kunnen vinden: van kayakken tot leren hospiteren of zelfs: het instawaardig fotograferen van je cocktail. 

Stuurknuppel

Eerstejaars ervaren in een simulator in de Markthal hoe het is om aan de stuurknuppel van een zweefvliegtuig zitten. In plaats van raampjes heeft de opengewerkte cockpit drie schermen boven het dashboard, met daarop een digitaal landschap. Leden van de zweefvliegclub geven instructies: “Houd de neus op de horizon gericht.” 

Olivia maakt, na een vlucht over gepixelde landerijen, een perfecte virtuele landing. De aanstaande architectuurstudent stapt enthousiast uit en informeert naar de kosten van een lidmaatschap van de vereniging. “Ik heb dit altijd gewild, maar het kwam nooit eerder op mijn pad.”

Walvis

De picknicktafels op het Fluxveld staan vol verfpotjes en markers. Studenten beschilderen er geconcentreerd een linnen tasje met bloemen, kersen of de golfjes van het logo van Eindhoven. Studentenvereniging Demos is organisator. “We hebben ook workshops biermeters zagen en tosti’s bouwen.”

Industrial Design-student Elise tekent op haar tas sterren rondom een knap weergegeven walvis. “Deze is voor mijn zus, ik heb zelf meer dan genoeg totebags.” Haar buurvrouw heeft een school koikarpers getekend en penseelt er nu enkele Chinese karakters naast. “Ik heb ze gegoogeld, ik hoop maar dat ze betekenen wat hier staat dat ze betekenen.”

Armspieren

Vereniging BLUE geeft in het Sportcentrum een workshop aerial silks, een acrobatische sport. Kaera (bouwkunde) en Jeda (Psychology and Technology) delen een mat. Om de beurt trekken ze zichzelf op in twee meterslange repen soepele stof, die vanaf het hoge plafond naar beneden hangen. Met een onnavolgbare wikkelbeweging zetten ze hun voet vast in de stof, om vervolgens een sierlijke houding aan te nemen. 

Spierkracht is een vereiste voor aerial silks, zegt BLUE-voorzitter Aurelie. “Je armen zijn belangrijk en je hele core.” Jeda heeft “geen armspieren”, zegt ze lachend, maar ze weet de oefeningen toch telkens tot een goed einde te brengen. Iets voor haar om lid te worden? “Het lijkt me heel leuk, maar ik ben al lid van meerdere verenigingen”, zegt ze spijtig. Ook Kaera toont zich getalenteerd, al denkt ze daar zelf anders over: “Ik ben er niet goed in, maar ik vind het wel heel leuk.”

Mosterd

Natuurlijk kunnen de Introgangers bij tennisvereniging Fellenoord een balletje slaan, maar volgens de leden is dat vandaag maar bijzaak. Veel belangrijker is het zogenaamde ‘Bitterbal hooginstrooi toernooi’. Het wat? Het betreft een raadselachtig spel waarbij de deelnemers van steeds grotere hoogte een bitterbal precies in een bakje saus – naar keuze – moeten laten vallen. “Daarna eet je de bitterbal op, dus er gaat geen voedsel verloren”, benadrukt Fellenoord-lid Roderick. Voor vegetariërs zijn er ook mini-kaassoufflés beschikbaar. 

Het bitterballen droppen is een begrip binnen de vereniging, en wie er goed in is, bereikt een hoge status. “Een van onze leden lukte het zelfs vanaf een scheidsrechtersstoel”, zegt Anouk, die vorig jaar tijdens haar Intro lid werd van Fellenoord na kennismaking met de bitterballen. 

Voor de eerstejaars is de hoge scheidsrechtersstoel nog – letterlijk – te hoog gegrepen, maar na een tijdje staan de eersten wel al op de picknicktafels om vanaf daar hun borrelhapje te laten vallen. De richttechniek en het neerkomen van de minisnacks worden voorzien van professioneel commentaar. Een laatste tip voor wie het thuis wil proberen: “Kies niet voor mosterd! De ballen blijven beter liggen in mayonaise of ketchup.”

Deel dit artikel