Universiteiten financieel gezond

Universiteiten hielden in 2011 gezamenlijk 79 miljoen euro over. Hun totale eigen vermogen steeg naar iets meer dan drie miljard euro, blijkt uit de jaarrekeningen. Het eigen vermogen van de TU/e stond eind 2011 op zo’n 124 miljoen en was daarmee het laagst in universitair Nederland. De Rijksuniversiteit Groningen stond met dik 447 miljoen ruim bovenaan.

Alle universiteiten zijn volgens de normen van de onderwijsinspectie financieel gezond. De Universiteit Maastricht, de Universiteit van Tilburg en de Universiteit Twente sloten 2011 af met rode cijfers. Maar zij hebben veel eigen vermogen en kunnen dus tijdelijk best wat verlies draaien zonder dat dit gevolgen heeft voor hun financiële gezondheid.

Universiteiten moeten ook niet té rijk worden. Het is de bedoeling dat ze hun geld uitgeven om het onderwijs en onderzoek te verbeteren. Jordi Aelmans, hoofd Planning & Control bij Dienst Financiële en Economische Zaken (DFEZ) van de TU/e, kan zich hier helemaal in vinden. "Het is niet de bedoeling dat universiteiten grote bedragen overhouden aan het eind van het jaar, je moet je financiële middelen zoveel mogelijk steken in je primaire processen. Dat is ook de reden dat ons resultaat in 2011 maar een miljoen bedroeg. Ons eigen vermogen loopt daardoor ook maar heel langzaam omhoog. Dat vermogen zit onder meer ook in gebouwen waar geen hypotheekschuld meer op rust." Voor 2012 ligt de prognose op een positief resultaat van 2,5 miljoen.

Twente en Tilburg laten weten dat ze de afgelopen jaren veel hadden geïnvesteerd. Na 2014 willen beide instellingen weer uit de rode cijfers komen. De Universiteit Maastricht sluit 2012 naar verwachting al positief af. De instelling maakte drie jaar verlies omdat het ministerie van Onderwijs een grote rekenfout maakte. “We hebben tussen 2005 en 2008 te veel geld gekregen”, zegt André Postema, vicevoorzitter van het college van bestuur. “Het te veel betaalde bedrag is de jaren daarna door het ministerie ingehouden, waardoor we drie jaar verlies draaiden. Maar dat wisten we dus van te voren.”

Deel dit artikel