Tegenstrijdige visies over toekomstige ingenieur

Zo'n zestig studenten en andere geïnteresseerden waren 4 juni aanwezig in de Blauwe Zaal van het Auditorium voor het symposium "Ingenieur van de toekomst". Studentenvereniging E.S.C. pakte in het kader van de Dutch Technology Week én de Asia Week uit met een divers programma over de positie van de ingenieur op de arbeidsmarkt.

door

"We willen onze afstudeerders graag informeren over hun toekomst als ingenieur," zegt Leon Groot Bruinderink, E.S.C.-lustrumcommissielid en student Technische Wiskunde. "We laten zien wat de positie van de ingenieur in Nederland is, maar tonen ook de mogelijkheden in het buitenland. Daarbij focussen we met name op de groeiende Aziatische markt. Dit congres is daarom een prachtige koppeling tussen de Dutch Technology Week en de Asia Week, die beiden afgelopen weekend van start zijn gegaan."

 

Er zijn verschillende sprekers uitgenodigd vanuit de universiteit en het bedrijfsleven. En opvallend: hun visies over de toekomstige ingenieur zijn soms geheel tegenstrijdig. Waar dr. Lex Lemmens, decaan van het nieuwe Bachelor College, pleit voor een brede opleiding, benadrukt dr.ir. Herman Mooi (ASML) juist dat het bedrijfsleven specialisten nodig heeft. Het levert een mooie discussie op over de aansluiting van een universitaire studie op de arbeidsmarkt.

 

Wel is iedereen unaniem over het belang van internationale netwerken. Niet alleen voor de kennisuitwisseling, maar ook vanwege de verschillende manier van werken. Zo heeft ASML interculturele teams die door de verschillende benaderingen de creativiteit verbetert. Ook Brainport Development wijst studenten op nieuwe kansen in het buitenland. Ten overvloede: uit een korte poll blijkt dat slechts drie aanwezige studenten in de Brainport regio wil werken, de rest is van plan de koffers te pakken. 

Deel dit artikel