Prof.dr.ir. René Janssen (l) en prof.dr.ir. Marc Geers (r).

Aanzienlijke subsidies voor onderzoekers TU/e

Onlangs werden verschillende TU/e-onderzoekers blij verrast door de toekenning van een subsidie van een aanzienlijk bedrag. Hoogleraren René Janssen (TN en ST) en Marc Geers (Wtb) krijgen een Advanced Grant van de European Research Council (ERC). Dr. Matias Duran-Matute (TN), dr. ir. Federico Felici (Wtb), dr. ir. Pieter Harpe (EE), dr. Miranda Nabben (BMT) en dr. ir. Tom Oomen (Wtb) krijgen een veni-subsidie.

De hoogleraren René Janssen en Marc Geers krijgen beiden een Advanced Grant van de European Research Council (ERC). Met een bedrag van bijna 2,5 miljoen euro is het één van de grootste onderzoekssubsidies die een individuele onderzoeker binnen kan slepen.

Prof.dr.ir. Marc Geers (Werktuigbouwkunde) gaat zich met zijn onderzoeksgroep Mechanics of Materials richten op een nieuwe, revolutionaire methode om op verschillende lengteschalen (‘multi-schaal’) het mechanische gedrag van materialen te analyseren en voorspellen. Hiermee wordt het onder meer mogelijk om materiaalgedrag bij schade en scheurvorming doeltreffend te onderzoeken. Daarnaast hoopt hij een nieuwe generatie van zogenoemde mechanische metamaterialen te ontsluiten. Metamaterialen zijn zeer bijzondere materialen met eigenschappen die niet in de natuur voorkomen.. Het 'proof-of-principle' metamateriaal dat hij wil realiseren is bedoeld om heel efficiënt geluid mee te dempen.

Het project van prof.dr.ir. René Janssen (Technische Natuurkunde / Scheikundige Technologie) en zijn groep Molecular Materials and Nanosystems draait om het onderzoeken en ontwikkelen van nieuwe principes om zonne-energie in elektriciteit en brandstof om te zetten. Doel van het project is om met goedkope en niet-schaarse materialen efficiënt zonne-energie om te zetten en zo bij te dragen aan het gebruik van zonne-energie.

Veni-subsidies

Veni-subsidies zijn bedoeld voor veelbelovende, jonge onderzoekers die maximaal drie jaar geleden zijn gepromoveerd. Met het geldbedrag - maximaal 250.000 euro - kunnen de onderzoekers drie jaar onderzoek naar keuze doen. De beurs maakt onderdeel uit van de 'Vernieuwingsimpuls' van NWO, bestaande uit Veni, Vidi en Vici en bedoeld om wetenschappelijk talent te stimuleren. NWO selecteerde dit jaar 155 winnende onderzoekers uit 1001 aanvragen. Net als vorig jaar gingen vijf Veni’s naar de TU/e. Hier vind je alle toekenningen. 

Duran-Matute gaat zich richten op transport van sediment door waterstromingen. Felici hoopt met zijn onderzoek een bijdrage te kunnen leveren aan efficiëntere kernfusiereactoren. Harpe wil multifunctionele elektronica ontwikkelen om mobiele medische zorg gebruiksvriendelijk en zo goedkoop mogelijk te maken. Nabben houdt zich bezig met veranderingen in het ‘falende hart’. Oomen wil ervoor zorgen dat industriële robots sneller en nauwkeuriger kunnen zijn. 

Deel dit artikel