Oeuvreprijs voor Bert Meijer

De KNAW heeft gisteren de Prijs Akademiehoogleraren toegekend aan TU/e-hoogleraar prof.dr. Bert Meijer. De prijs bekroont het oeuvre van onderzoekers die tot de wereldtop behoren. Ook biologisch psychologe prof.dr. Dorret Boomsma van de VU ontving de prijs. De twee wetenschappers ontvangen een miljoen euro, te besteden aan een door henzelf te kiezen wetenschappelijk doel.

De prijs bekroont het oeuvre van onderzoekers tussen de 54 en 59 jaar oud die hebben bewezen binnen hun vakgebied te behoren tot de wereldtop. Elk jaar krijgen twee onderzoekers de Prijs Akademiehoogleraren toegekend: één onderzoeker uit de sociale of geesteswetenschappen en één onderzoeker uit de natuurwetenschappen, de technische wetenschappen of de levenswetenschappen. De twee winnaars zijn geselecteerd door een internationale jury die werd samengesteld door de KNAW. De prijzen worden 26 juni uitgereikt in het Amsterdamse Trippenhuis, de thuisbasis van de KNAW.

Bert Meijer (59) is hoogleraar Organische Chemie aan de TU/e. Hij is toonaangevend in de wereld op het gebied van ‘supramoleculaire polymeren’ – nieuwe biologische materialen met bijzondere eigenschappen. Klassieke polymeren, zoals nylon, bestaan uit kleine moleculen aaneengesmeed door sterke chemische verbindingen. Ze zijn geschikt voor bijvoorbeeld ijzersterke vezels. Bert Meijer ontwikkelde heel andere soorten polymeren, bestaand uit grote moleculen met onderling relatief zwakke verbindingen. Het zijn nieuwe materialen met innovatieve toepassingen.

Meijer begon zijn loopbaan als onderzoeker bij Philips en DSM. In 1991 stapte hij over naar de TU/e. Aanvankelijk concentreerde hij zich op ‘dendrimeren’: sponzige bioplastics van vertakte moleculen. Ze worden onder meer toegepast in medische implantaten. Van recenter datum is Meijers werk op het gebied van ‘supramoleculaire zelfassemblerende polymeren.’ Deze categorie polymeren bestaat uit grote moleculen die zich spontaan groeperen in nog grotere structuren, zoals ook in levende organismen vaak gebeurt. Het resultaat zijn biologische materialen met nieuwe, bijzondere eigenschappen, zoals het vermogen zichzelf na een beschadiging weer te herstellen. Daarnaast richt Meijer zich binnen het Instituut voor Complexe Systemen en Moleculen van de TU/e op moleculaire zelfassemblage, een relatief nieuw wetenschapsterrein met de levende natuur als inspiratiebron.

Meijer publiceert regelmatig in Science en Nature en andere wereldwijd vooraanstaande tijdschriften. Zijn werk is al tienduizenden keren aangehaald. Sinds 2003 is hij lid van de KNAW. Hij is erelid van de Chemical Research Society van India en buitengewoon lid van de Deutsche Akademie der Technikwissenschaften. In 2001 kreeg Meijer de Spinozapremie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek; in 2010 een Advanced Grant van de European Research Council.

Dorret Boomsma (56) is hoogleraar Biologische Psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij dankt haar reputatie mede aan het ooit door haar opgezette Nederlandse Tweelingen Register, een internationaal vooraanstaand bestand met gegevens van tienduizenden tweelingen.

Deel dit artikel