wouter meulemans faces of science

TU/e-informaticus blogt op nieuwe site Faces of Science

TU/e-onderzoeker Wouter Meulemans (Wiskunde & Informatica) is één van de ‘Faces of Science’ op de gelijknamige site van onder andere de KNAW en De Jonge Akademie, die deze week is gelanceerd. Jonge onderzoekers geven, via onder meer blogs en filmpjes, een inkijkje in hun leven en de wetenschap.

Wetenschappers in de schijnwerpers zetten en onder anderen aan jongeren -druk met hun studiekeuze- laten zien wat het leven en werk van een wetenschapper inhouden. Dat is het doel van het project Faces of Science. De site startte deze week met bijdragen van negen onderzoekers van verschillende Nederlandse instellingen -van een algenonderzoeker tot sterrenkundige-, maar de bloggerspoule wordt al gauw uitgebreid, zo is de bedoeling. Meulemans is tot nu toe de enige actieve TU/e'er op de site. 

TU/e’er Wouter Meulemans werd voor de site voorgedragen door zijn promotor Bettina Speckmann, lid van De Jonge Akademie. Hij zegt het sowieso altijd leuk te vinden om over zijn onderzoek te praten. “Schrijven en presenteren voor een breder publiek, dat niet bekend is met de terminologie, ideeën en werkwijzen, heb ik echter nog niet vaak gedaan, dus daarin hoop ik mezelf te ontwikkelen.”

Ook het schrijven in het Nederlands is volgens de informaticus even wennen: “In mijn onderzoek werk, denk, praat en schrijf ik vooral in het Engels”. Daarbij, zo verklaart Meulemans zijn deelname aan Faces of Science, “biedt het voor mij een leuk inzicht in wat er in andere onderzoeksgebieden wordt gedaan en hoe ‘onderzoek doen’ door anderen wordt ervaren”.

Én, zo erkent Meulemans, de site is een mooi platform om zijn onderzoek voor het voetlicht te brengen. Zijn promotieonderzoek binnen de vakgroep Algoritmiek richt zich met name op schematisering. “Hoe kun je een computer gebruiken om een simpele en gestileerde vorm te berekenen voor landsgrenzen? Hierbij let ik vooral op hoe goed de gestileerde vorm lijkt op het geografische origineel - en uiteraard willen we die gelijkenis ook weer berekenen met goede algoritmen.”

Meulemans streeft ernaar in ieder geval om de week, maar liever nog wekelijks iets te schrijven over wat hij meemaakt of tegenkomt. Die bijdragen zijn op vrijwillige basis. Hij vindt de intenties van de site er belangrijk genoeg voor: “Wat je leert op de middelbare school en aan het begin van je studie, is allemaal basiskennis. Het is niet altijd even eenvoudig om een beeld te krijgen van wat een wetenschappelijke studie en carrière echt inhouden. Met Faces of Science kunnen we, op een hopelijk toegankelijke manier, wat meer inzicht geven in onderzoek en verschillende onderzoeksgebieden, waardoor scholieren en studenten hopelijk gerichter keuzes kunnen maken”.

<link http: vimeo.com>Faces of Science: Wouter Meulemans from <link http: vimeo.com fastfacts>Fast Facts on <link https: vimeo.com>Vimeo.

Deel dit artikel