Maak bèta-technische masterstudie minder duur

“Maak bèta-technische masterstudie minder duur”

Als de basisbeurs wordt afgeschaft, zijn masterstudenten van tweejarige bèta-technische opleidingen duurder uit dan andere studenten. Ondernemersorganisatie FME roept de Tweede Kamer op om daar een stokje voor te steken.

Nu de politieke onderhandelingen over het leenstelsel de laatste fase ingaan, laten ook lobbyisten weer van zich horen. De technologiebedrijven, vertegenwoordigd door FME, vrezen de effecten van een leenstelsel op tweejarige bèta-technische masteropleidingen.

Recent onderzoek van chipfabrikant ASML zou uitwijzen dat een derde van de bachelorstudenten in de techniek overweegt geen masteropleiding te volgen als de basisbeurs wordt afgeschaft. “Zo laten we talent lopen waarin al veel is geïnvesteerd”, schrijft FME-voorzitter en voormalig VVD-Kamerlid Ineke Dezentjé Hamming aan alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer.

De technologiebedrijven vinden de doorstroom naar masteropleidingen erg belangrijk en verstrekken nu ook zelf studiebeurzen aan talentvolle studenten. Omgekeerd verwacht FME van de overheid een stimulerend beleid om de tweejarige masterfase voor bèta-techniek aantrekkelijk te houden.

Deel dit artikel